tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Börsen föll brett efter rysk invasion - NP3 mot strömmen

Publicerad: 24 februari 2022, 08:57

Foto: Getty Images

Stockholmsbörsen var likt övriga börser i världen omskakad av att Ryssland inlett ett militärt angrepp på Ukraina - i en omfattning som inte skådats i Europa sedan andra världskriget.

Ämnen i artikeln:

OMXNasdaq

ND


Västvärldens ledare i Europa och USA tävlade i fördömanden och meddelade att sanktioner mot Ryssland stundar, vilket bidrog till råvaruprisuppgångar.

De sanktioner som ännu inte deklarerats från politiskt håll vid Stockholmsbörsens stängning förklarades gälla ”strategiska sektorer” för den ryska ekonomin, i EU:s fall genom avskuren rysk tillgång till viktiga teknologier och marknader.

Läs även: Osäkra obligationer och geopolitiska risker - därför blir strukturaffärerna färre 2022

Ryska bankers access till EU:s finansiella system ska också stoppas, enligt uttalanden från kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. EU-källor uppgav dock för Reuters att Ryssland sannolikt inte kommer att stängas av från det internationella betalningssystemet Swift då kreditgivare därigenom skulle få svårt att få tillbaka pengar från Ryssland, och Ryssland har också byggt upp ett alternativt betalningssystem.

Storbolagsindexet OMXS30 handlades ned med 3 procent till 2.078. Börsfallen på kontinenten var av ungefär motsvarande magnitud, men Moskvabörsens Moex-index rasade hela 35 procent.

Fastighetsbolagen föll med börsen i stort med flera bolag som Brinova, Fastpartner och Logistea som tappade mellan 5 och 10 procent. SBB, som har varit i fokus tidigare i veckan, tappade lite drygt 4 procent, trots storköp av vd:n Ilija Batljan. Mot strömmen gick NP3 som steg 1,6 procent.

Enda sektorer att gynnas av utvecklingen var de mest logiska sett till konfliktupptrappning och råvaruprisuppgångar.

På Stockholmsbörsen var en av få vinnare utöver oljebolag vapentillverkaren Saab, som steg 7,6 procent.

Oljepriset var upp drygt 6 procent och Nordsjöoljan Brent handlas kring 104 dollar per fat. Flera av börsens oljebolag - Lundin Energy, Enquest, Tethys Oil – handlades upp 7-8 procent. Starkast gick dock Africa Oil, som steg 15 procent efter en upptäckt av olja i ett block beläget i Namibia där bolaget är delägare.

Inom storbolagsindexet lyfte ett fåtal aktier, trots att nedgången var bred. Starkast gick molnkommunikationsbolaget Sinch, som steg 4 procent. Noterbart var att också det andra stora tillväxtbolaget i OMXS30, livekasinobolaget Evolution, hämtade sig från en initial nedgång på 7 procent till nära nollstrecket. Tobaksbolaget Swedish Match, investmentbolaget Kinnevik och medicinteknikbolaget Getinge och gruvbolaget Boliden stod också ut från mängden med uppgångar.

I botten fanns flera bolag med verksamhet i Ukraina och Ryssland. Banksektorn var ned i hela Europa och svenska SEB sjönk 6,5 procent i storbolagsindexets absoluta botten. Den nämnda banken är ett av de bolag som har viss verksamhet i Ukraina, som dominerade nyhetsflödet.

SEB:s verksamhet i Ukraina är begränsad, med cirka 50 lokalanställda baserade i huvudstaden Kiev som bistår nordeuropeiska företagskunder med verksamhet i landet. I en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt säger banken att händelseutvecklingen ses på med bestörtning.

Fordonssäkerhetsbolaget Autoliv, som har slutmontering i Ryssland, var ned 6,2 procent. Kommunikationschef Gabriella Ekelund uppgav under eftermiddagen för Nyhetsbyrån Direkt att det är för tidigt att veta hur sanktioner mot Ryssland kommer påverka.

Verkstadsbolaget Sandvik, Swedbank, byggbolaget Skanska, Handelsbanken och fordonstillverkaren Volvo var andra bolag med nedgångar på över 5 procent.

En annan förlorare särskilt kopplad till Ukrainakrisen var Ferronordic, som är en återförsäljare av anläggningsmaskiner och har stor försäljning till Ryssland. Aktien har backat kraftigt på börsen i år till följd av den eskalerande konflikten, men finans- och ir-chefen Erik Danemar vill inte kommentera situationen för Nyhetsbyrån Direkt utöver vad som uppgavs i bokslutsrapporten från i fredags där bolaget konstaterade att det rådde osäkerhet.

Ferronordics aktie har sedan årsskiftet backat cirka 63 procent. På torsdagen var aktien ned 30 procent för dagen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev