Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Börjar påminna om 2006-2007

Publicerad: 30 Juni 2014, 10:20

Transaktionsvolymen på den svenska kommersiella fastighetsmarknaden under första halvåret uppgick till drygt 65 miljarder kronor vilket är en ökning med 36 procent jämfört med motsvarande period ifjol då volymen låg på 48 miljarder. Det skriver rådgivningsbolaget DTZ i ett pressmeddelande och konstaterar att det för närvarande råder stark efterfrågan efter kommersiella fastigheter i Sverige.


Ämnen i artikeln:

DTZ

Det är den högsta omsättningen för första halvåret sedan 2007 och sett till de senaste tio årens genomsnitt långt över genomsnittet på 48 miljarder kronor. Den största delen av affärerna, sett till volym, noterades på andra kvartalet då fastigheter omsattes för 41 miljarder kronor.

I en kommentar skriver Karin Witalis, Head of Research på DTZ i Sverige, att helårsvolymen 2007 hamnade på 140 miljarder.

”Det är mycket möjligt att vi kommer upp i en lika hög volym i år, men det beror på hur många och vilka objekt som kommer ut på marknaden,” säger hon.

Det är fortsatt bostäder och kontor som är de mest attraktiva segmenten. Bostäder stod för 31 procent av omsättningen under första halvåret och det förklaras av urbaniseringen som leder till en stark efterfrågan på bostäder i tillväxtorter. Det i sin tur gör flerbostadshus attraktiva som investeringsobjekt.

Kontor stod för 27 procent av omsättningen och det förklaras av att arbetsmarknaden förbättrats och att företagens efterfrågan efter lokaler ökar. Stockholm är den marknad som attraherar mest kapital. Närmare 42 procent av kapitalet investerades i huvudstaden under första halvåret enligt DTZ:s beräkningar, 15 procent i Västra Götaland och 4 procent i Skåne.

Marknaden domineras av svenska investerare som stod för 88 procent av investeringarna och 84 procent av försäljningarna under årets första sex månader. I en kommentar skriver Agneta Jacobsson, vd på DTZ, att transaktionsmarknaden har fått upp farten och det mesta talar för att det kommer att fortsätta så.

”Efterfrågan är stark och köparna är idag beredda att ta större risk både i termer av geografiskt läge och fastighetssektor. Finansieringsmöjligheterna är extremt goda och med undantag av belåningsgraderna, som fortfarande är lägre, börjar man här kunna skönja vissa likheter med tiden 2006-2007,” skriver hon.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

DTZ

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.