måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Bonava lämnar Ryssland: ”Agerar i det bästa långsiktiga intresset”

Publicerad: 3 mars 2022, 21:33

”Med anledning av det mycket osäkra läget i omvärlden har vi fattat beslut om att stänga verksamheten i S:t Petersburg”, säger Bonavas vd och koncernchef Peter Wallin.

Bonava har fattat beslut om att stänga verksamheten i Ryssland. Bolaget utvärderar nu hur man bäst ska agera för att kunna avsluta pågående projekt på ett ansvarsfullt sätt.

Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaBonava

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Bonava kan inte längre bedriva affärsmässig bostadsutveckling i ryska S:t Petersburg och planerar därför att avsluta det pågående projektet om 810 bostäder i staden, det skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

I onsdags uppgav bolaget att man saknar valutasäkring i rubel, vilket innebär att rubelns nedgång får en negativ omräkningseffekt på bolagets siffror.

 ”Det är för tidigt att fastslå vilka finansiella effekter beslutet att stänga verksamheten kommer att få på koncernen men ledningen är fast besluten om att agera i det bästa långsiktiga intresset för Bonava”, står det i ett pressmeddelande.

Bonava har 370 anställda i S:t Petersburg och ser just nu över möjliga lösningar för hur bolaget kan ge dem stöd. 

Läs mer: Rubelfall sänker Bonavas eget kapital med 130 mkr 

– Den ryska invasionen av Ukraina är först och främst en eskalerande humanitär katastrof. Med anledning av det mycket osäkra läget i omvärlden har vi i dag fattat beslut om att stänga verksamheten i S:t Petersburg, säger Peter Wallin, vd och koncernchef, Bonava i en kommentar.

Han menar att det är ett nödvändigt beslut. 

– Men samtidigt ett litet beslut i ljuset av det lidande som följer av konflikten i Ukraina. Vi känner ett stort ansvar för våra anställda och för våra kunder. 

Under 2021 uppgick nettoomsättningen i S:t Petersburg till 745 miljoner kronor motsvarande 5 procent av koncernens nettoomsättning. 

S:t Petersburgs del av det totala rörelseresultatet för koncernen 2021 uppgick till 155 miljoner kronor. 

Redovisat eget kapital i S:t Petersburg uppgick per den 31 december till 666 miljoner kronor. S:t Petersburgs del av totalt eget kapital i koncernen uppgick till 8 procent.

Bonava uppger att samtidigt att man genomför en donation till FN:s flyktingorgan UNHCR som bistår människor på flykt i Ukraina.

Läs mer: Här är materialen som påverkas av kriget 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev