Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Blir små fiskar i stor damm

Publicerad: 8 Mars 2017, 14:50

Illustration: Petter Furå.

Obligationer är numera ett vanligt inslag i de flesta större svenska fastighetsbolags finansieringsmix. Hittills har man nöjt sig med att finansiera sig på den svenska marknaden men nu sneglar allt fler bolag mot finansiering i euro.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterAkelius FastigheterSagaxEurobondsHemsö Fastigheter

Således har Balder, Sagax, Akelius och Hemsö redan börjat hämta in pengar från euromarknaden. I veckan meddelade Balder att man lånar upp 1 miljard euro på euromarknaden och Sagax har emitterat två obligationslån om sammanlagt 110 miljoner euro. Vidare har Akelius emitterat obligationer till ett nominellt värde om 300 miljoner euro och Hemsö har tagit in 500 miljoner euro via eurobonds. Det senast nämnda bolaget har även etablerat ett ramverk som möjliggör för bolaget att låna upp till 3 miljarder euro, motsvarande i runda slängar 29 miljarder kronor, på euromarknaden.

Eurobonds är ett vedertaget begrepp på penningmarknaden och omfattar som namnet indikerar obligationer (e. bonds) i euro. Marknaden för sådana är gigantisk i jämförelse med marknaden för obligationer i svenska kronor och det finns en tydlig logik för svenska bolag att söka sig dit. Den svenska marknaden för företagsobligationer uppgår till 420 miljarder kronor varav fastighetsbolagen står för cirka 40 procent av den emitterade volymen medan euromarknadens storlek är 2400 miljarder euro varav fastigheter står för cirka 100 miljarder euro. Svenska bolag skulle därför aldrig kunna utgöra någon systemrisk på den marknaden, något som inte är helt uteslutet i Sverige. Man går helt enkelt från att vara stora fiskar i en liten damm till att vara små fiskar i en stor damm.

Dessutom finns det mycket att vinna på att finansiera sig i euro, i synnerhet för de ovan nämnda bolagen som alla har verksamhet i Euroland och som därför begränsar sin valutaexponering genom att finansiera sig i euro. Fördelarna är dock fler då bolag med ett publikt kreditbetyg som motsvarar investment grade, vilket alla bolagen utom Sagax har, får tillgång till bättre räntevillkor på euromarknaden. Lägg därtill att löptiderna är längre så blir logiken tydlig.

Än så länge är det kanske för tidigt att prata om en tydlig trend där svenska fastighetsbolagen går mot euromarknaden men det finns utan tvekan ett embryo till en trend.

I Fastighetsnytt nummer 2/2017 som utkommer 31 mars finns en längre artikel om fastighetsbolagens finansiering i euro.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.