Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Blir börsens första jämställda bransch

Publicerad: 20 april 2016, 08:01

Illustration: Petter Furå.

Nu när vi börjar närma oss maj har majoriteten av börsbolagen lämnat in sina förslag till nya styrelser. Slår nomineringarna in kommer fastighetsbranschen att bli den första någonsin att nå regeringens mål om 40 procent kvinnor i styrelserna.


Ämnen i artikeln:

Amanda LundetegAllbright

Nu när vi börjar närma oss maj har majoriteten av börsbolagen lämnat in sina förslag till nya styrelser. Slår nomineringarna in kommer fastighetsbranschen att bli den första någonsin att nå regeringens mål om 40 procent kvinnor i styrelserna. Detta enligt stiftelsen Allbrights styrelsegranskare.

I år har bland annat Klövern aviserat att Pia Gideon tar över ordförandeklubban, och i Stendörren ersätter Jenny Wärmé en man i styrelsen.

I och med att D. Carnegie & Co i veckan lämnat sitt förslag (inga förändringar) så har alla noterade fastighetsbolag offentliggjort sina nomineringar.

Räknar man ihop nomineringarna når hela branschen upp till 40 procent kvinnor i styrelserna.

– Fastighetsbranschen blir den första branschen någonsin att nå regeringens mål om minst 40 procent kvinnor. Branschen har flera kvinnor som har organiserat sig och drivit på för jämställda villkor. Ett arbete som äntligen betalar sig, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright, i ett inlägg på deras hemsida.

Förra året aviserade regeringen ett hot/löfte om att lagstifta om straff mot de bolag som har under 40 procent kvinnliga styrelseledamöter.

När det gäller övriga börsen ser det inte riktigt lika ljust ut. Enligt AllBright har stora och mellanstora bolag just nu 35 procent kvinnor i styrelserna, små bolag har 29 procent.

– Att stora bolag tar täten är inte mer än rätt, de bör visa att jämställdhet är högt på agendan. Men att de inte når upp till 40 procent är inte försvarbart, säger Amanda Lundeteg, vd på AllBright.

Den totala andelen kvinnor för bolagen som lämnat sina förslag faller enligt AllBright med en procentenhet den här veckan. Samma tendens syntes förra året.

– Risken är stor att andelen kvinnor återigen hamnar under 30-procentspärren. Pressen ökar därmed på bolagen som ännu inte lämnat sina förslag, säger Amanda Lundeteg.

Fotnot: definitionen av jämställdhet är i det här fallet att inget kön är representerat med mindre än 40 procent, eller mer än 60 procent. En definition som används av både regeringen och stiftelsen AllBright.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Amanda LundetegAllbright

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.