Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Blankningen av JM uppgår till 5 procent

Publicerad: 8 april 2013, 12:51

Blankning har ett dåligt rykte men anses av många var ett nödvändigt instrument för aktiemarknaden.


Ämnen i artikeln:

JM

Blankning har ett dåligt rykte men anses av många var ett nödvändigt instrument för aktiemarknaden. JM är det enda bland börsens fastighetsbolag som blankas så pass mycket att det rapporteras till marknaden.

Bland de 16 bolag som ingår i Stockholmsbörsens fastighetsindex finns endast ett enda bolag där enskilda aktörer har rapporterat en kort position som överstiger 0,5 procent in till Finansinspektionen. Facktermen för korta positioner är blankning och rapporteringsgränsen ligger på 0,2 procent av kapitalet i det bolag som blankats men myndigheten publicerar endast korta positioner som översskrider 0,5 procentsgränsen. Fastighetsbolaget ifråga är JM som faktiskt tillhör de svenska börsbolag som blankats hårdast av alla, mer än 5 procent av det totala aktiekapitalet i JM har blankats.

Blankning är ett nästan mytomspunnet börsfenomen och kopplas av många till oetiskt förfarande, dels för att det är en metod som praktiseras flitigt av opportunistiska hedge-fonder, så kallade gamfonder (e. vulture funds), och dels för att blankning kan enkelt kombineras med spridning av falska rykten samt annan marknadsmanipulation.  Å andra sidan kan blankning ses som ett viktigt verktyg för att förhindra prisbubblor då den ger marknaden en signal om att den blankade aktien kanske börjar bli för dyr.

I sin enklaste form innebär blankning att en investerare lånar aktier i ett bolag för att sälja aktierna och sedan köpa dem igen för att lämna tillbaka dem. Per definition innebär blankning att investeraren ifråga anser aktien vara för högt värderad och satsar på att priset ska sjunka. Det är först när priset sjunkit som blankaren väljer att köpa tillbaka aktierna, i de fall man inte tvingas köpa tillbaka dem tidigare, och mellanskillnaden mellan försäljningspriset och inköpspriset är blankarens vinst. Termen kort position härstammar från engelskan där man pratar om ”short selling”.

Som nämnts ovan måste all blankning över 0,2 procent av ett bolags kapital rapporteras till Finansinspektionen, främst då transparens på marknaden kan förhindra en hel del av potentiella etikrelaterade problem som kan uppstå i samband med blankning.

Enligt den lista FI publicerar på sin hemsida med korta positioner större än 0,5 procent av aktiekapitalet uppgår blankningen av JM:s aktier till minst 5,02 procent av aktierna i bolaget. Därmed hamnar JM på sjätte plats på Nyhetsbyrån Direkts lista över de bolag som nettoblankas mest, det vill säga när man har dragit bort eventuella långa positioner blankarna har i bolagen. Dessutom har man inte räknat in eventuella korta positioner som understiger 0,5 procent av kapitalet och kan ha en påverkan.

Att JM attraherar blankare till den grad man gör antyder som sagt att delar av marknaden ser bolaget som för högt värderat och att man satsar på att aktien på sikt kommer att falla skarpt. Vid börsens stängning i fredags kostade en aktie i JM närmare 145 kronor medan det egna kapitalet vid årsskiftet uppgick till 55,78 kronor per aktie.

Den investerare som tagit störst kort position i JM är Kynikos Associates, ett amerikanskt bolag som lånat och sålt 2,87 procent av aktierna. Kynikos gick till en början ut mycket hårdare och hade under hösten en kort position om 3,28 procent men sedan dess har man successivt minskat den.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

JM

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.