Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Blankare förlorar på JM

Publicerad: 28 Augusti 2013, 11:57

Foto: Sverrir Thór

JMs marknadsvärde har stigit med 17 procent under sommaren. Det torde vara glada nyheter för de flesta investerare men dock inte alla.


När Stockholmsbörsen stängde på tisdagen kostade en aktie i JM AB 168 kronor. Ungefär tre månader innan, den 29 maj, kostade aktien 143,5 kronor. Således har bolagets marknadsvärde stigit med 17 procent under sommaren. Det torde vara glada nyheter för de flesta investerare men dock inte alla. Blankarna har nämligen förlorat stora pengar på prisstegringen, enligt Fastighetsnytts beräkningar rör det sig om cirka 100 miljoner kronor.

Fastighetsnytt har vid ett par tillfällen rapporterat om blankarnas intresse för JM. Tre aktörer har under våren haft så pass stora korta positioner i bolaget att de har behövt rapporteras till Finansinspektion och när Fastighetsnytt senast rapporterade om innehavet hade samtliga aktörer ökat sina korta positioner. Under sommaren har två av de tre sedan minskat sina positioner när aktien stigit i pris vilket dock inte förhindrat dem från att förlora pengar.

De tre stora blankare som Fastighetsnytt tidigare rapporterat om är Kynikos Associates, D. E. Shaw & Co. och Parvus Asset Management. Kynikos och Parvus har under sommaren minskat sina positioner och samtidigt realiserat  en del av förlusterna, närmare bestämt cirka 13,5 miljoner kronor sammanlagt. De största totala förlusterna har Kynikos gjort, 61,1 miljoner kronor, medan Parvus har förlorat minst 15,9 miljoner och D. E. Shaw har förlorat 24,1 miljoner kronor. Parvus korta position i JM ligger sedan 22 juli innanför Finansinspektionens rapporteringsgräns om 0,5 procent vilket gör att den inte längre går att följa men givet att man inte har minskat sin position ytterligare har man i dagsläget en förlust om 15,9 miljoner.

Tillsammans har bolagen på grund av sina korta positioner gjort en förlust om totalt 101,1 miljoner kronor, realiserat och orealiserat, givet börsens stängningskurser under de dagar som positionerna tagits. Räknar man istället med handelsdagarnas genomsnittskurser blir den sammanlagda förlusten lite drygt 99 miljoner kronor. Det bör betonas att än så länge rör det sig huvudsakligen om orealiserade förluster.

Fenomen med dåligt rykte
Blankare satsar på att aktier ska sjunka i pris vilket i sin tur skulle innebära att de tjänade pengar. Det gör man genom att låna aktier för att sälja dem och när priset har sjunkit så köper man motsvarande mängd aktier och lämnar tillbaka dem. Man kan även blanka obligationer och andra finansiella instrument. Formellt kallas det för att ta en kort position, vilket kommer från engelskans benämning av blankning ”short selling” som hänvisar till att sälja något man inte äger.

Förfarandet accepteras på de absolut flesta aktiemarknader men har dock haft att ganska dåligt rykte då det enkelt kan missbrukas. Således fick blankning som fenomen ett särskilt dåligt rykte i samband med finanskrisen 2008 då det exempelvis ryktades att amerikanska investmentbanken Bear Stearns sänkts med hjälp av blankning och följande ryktesspridning om eventuell konkurs i syfte att manipulera priset på bankens aktier och obligationer. Många ser blankning som ett ljusskyggt fenomen medan andra anser det vara en nödvändig del i finansmarknadens mekanik då blankning kan ge signaler om huruvida ett finansiellt instrument börjar bli övervärderat eller ej.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.