Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Blandad utveckling för FSBX-bolagen i Q1

Publicerad: 12 April 2018, 10:16

Foto: Anna Bristrand.

Samhällsbyggnadsindex FSBX backade drygt en procent under det första kvartalet. Vinnarlistan toppades av en kvartett som steg 14 procent eller mer och i botten återfanns fyra bolag som föll minst lika mycket.


Ämnen i artikeln:

FSBX

Fastighetsnytts samhällsbyggnadsindex FSBX backade drygt en procent under det första kvartalet och gick därmed marginellt bättre än Stockholmsbörsen som helhet. Det var dock stor inbördes variation mellan FSBX-bolagen. Vinnarlistan toppades av en kvartett som steg 14 procent eller mer och i botten återfanns fyra bolag som föll minst lika mycket.

Bland förlorarna återfinns bostadsutvecklarna Oscar Properties och SSM, som backade 19 respektive 26 procent fram till slutet av mars. Bolagen har haft det motigt på börsen det senaste året i takt med att oron på bostadsmarknaden tilltagit. SSM har dock vänt upp i april samtidigt som ett par styrelseledamöter ökat sina innehav.

En annan förlorare är Collector, som sjönk 19 procent i det första kvartalet. Nischbanken har haft en kraftig omsättnings- och vinsttillväxt de senaste åren men det fjärde kvartalet blev en besvikelse. Vinsten efter skatt, som växte 36 procent under årets första nio månader, ökade bara 8 procent.

”Då ska man veta att det här är ett bolag som var ute för 1,5-2 år sedan och sade att man skulle växa vinsten med 50 procent”, säger Danske Banks analytiker Max Hedenborg, som tills nyligen haft en säljrekommendation på aktien.
”Nu har värderingsstödet ökat, men inte heller det första kvartalet ser ut att bli speciellt bra.”

Collector handlas i dagsläget kring 65 kronor, vilket är en bra bit ifrån toppnoteringen över 140 kronor från i december 2015. Aktien noterades på Stockholmsbörsen i juni samma år.

Agora, som är inriktat på detaljhandelsfastigheter såsom gallerior, sjönk 16 procent i det första kvartalet. Även Agora börsnoterades i juni 2015 men har haft en nedåtgående trend sedan dess och har nu sjunkit mer än 50 procent från noteringskursen 38 kronor. Många av bolagets hyresgäster tampats med en ökande konkurrens från e-handeln.

”E-handelns tillväxt har, framförallt under senare del av året, tagit marknadsandelar av fysiska butiker. Det blev extra tydligt i samband med julhandeln. Det innebär att förväntade framtida hyresökningar avseende detaljhandelshyresgäster inte bedöms bli så stora som vi tidigare trott”, skriver Agoras vd Agneta Segerhammar i kvartalsrapporten för det fjärde kvartalet.

Hon flaggar även för att bolaget kommer ha en ansträngd likviditet kommande kvartal till följd av ett ökat investeringsbehov när butiker flyttar ut och ersätts av restauranger och caféer.

Samhällsbyggarindexets vinnarlista toppas av ALM Equity, som steg 19 procent i det första kvartalet. Uppgången är dock en klen tröst för de som haft bostadsutvecklarens aktie under en längre tid. ALM toppade på 329,50 kronor för ett år sedan men handlas nu kring 200 kronor.

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) har också gått starkt med en uppgång på 15 procent i det första kvartalet. SBB är utöver samhällsfastigheter även inriktad på hyresrätter, som inte påverkas lika mycket av prisutvecklingen för bostadsrätter.

En annan vinnare är Stendörren, som noteras för en uppgång på 16 procent. Merparten av uppgången kom dock efter den 28 mars då det stod klart att bolaget godkänds för handel på Stockholmsbörsen huvudlista. Tidigare handlades aktien på First North.

NP3 Fastigheters aktie har gått starkt sedan noteringen i dec 2014 understödd av kraftigt ökande intäkter och förvaltningsresultat. Under det första kvartalet steg det Norrlandsfokuserade bolagets aktie ytterligare 14 procent. En som fyllt på aktier under inledningen av året är huvudägaren Lars Göran Bäckvall. Han har ökat sitt innehav med drygt 1,5 miljoner aktier till 11,4 miljoner. Dessutom har han införskaffat drygt 2,1 miljoner av bolagets preferensaktier, som lanserades i mars.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

FSBX

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.