Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

BlackRock ökar medan oljefonden minskar

Publicerad: 16 januari 2015, 14:05

Två av världens största och mest inflytelserika institutionella investerare har gjort betydande förändringar i sitt innehav i Kungsleden under perioden november och december.


Ämnen i artikeln:

BlackRock Inc.Kungsleden FastigheterNorska oljefonden

Norska oljefonden har minskat sitt innehav med drygt 1,3 miljoner aktier och BlackRock har ökat sitt innehav med drygt 1 miljon aktier.

Vid årsskiftet ägde Statens pensjonsfond som den norska oljefonden egentligen heter 5 691 044 aktier i Kungsleden vilket kan jämföras med innehavet i slutet på oktober då fonden ägde 6 992 048 aktier. En jämförelse med 30 september går inte att göra i fallet Kungsleden med tanke på att bolaget emitterade nya aktier i oktober men det bör dock noteras att i oktober ökade oljefondens innehav i bolaget med lite drygt 2 miljoner aktier och 0,2 procent av kapitalet till 3,8 procent.

Vid årsskiftet motsvarade oljefondens innehav i fastighetsbolaget 3,1 procent vilket innebär att man minskat sitt innehav med 0,7 procent jämfört med sista oktober och relativt sett även minskat innehavet jämfört med sista september, med 0,5 procent.

BlackRock å andra sidan har ökat sitt innehav i fastighetsbolaget väsentligt. Sista oktober ägde investmentfonden 1 649 164 aktier i Kungsleden, motsvarande 0,9 procent av kapitalet men vid årsskiftet uppgick innehavet till 2 651 113 aktier, motsvarande 1,5 procent av kapitalet. Går man en månad längre tillbaka i tiden visar det sig att BlackRock har ökat bra mycket bättre än så under kvartalet. Sista september ägde den amerikanske investmentfonden nämligen 233 454 aktier i bolaget, motsvarande 0,2 procent av kapitalet. BlackRock har med andra ord taget ett brysselsteg upp aktieägarlistan, till en 6:e plats, från en 36:e plats.

Sverrir Thór

Källa: SIS Ägarservice

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.