Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Behövs en finansbransch som är till för den reala ekonomin

Publicerad: 11 september 2012, 12:55

Jens Henriksson

När Fastighetsnytt träffade börschefen Jens Henriksson menade han att det visserligen behövs en ”tråkigare” finansbransch som är till för den reala ekonomin, men att det finns en risk att bankerna ansätts från väl många håll samtidigt.


Ämnen i artikeln:

Jens Henriksson

När Fastighetsnytt träffade börschefen Jens Henriksson menade han att det visserligen behövs en ”tråkigare” finansbransch som är till för den reala ekonomin, men att det finns en risk att bankerna ansätts från väl många håll samtidigt.

Enligt en sammanställning Fastighetsnytt har gjort minskade omsättningen på aktiemarknaden med närmare 15 procent under det första halvåret jämfört med samma period ifjol vilket säkerligen beror på den stora ekonomiska osäkerheten. Är det något du är orolig för?
– Jag är alltid orolig när omsättningen är låg, vi tjänar pengar på att omsättningen är hög. Nu har vi även andra affärsområden och tjänar inte enbart pengar på transaktioner utan även på marknadsdata och olika kringtjänster. Tittade man på juni till exempel så var volymnergången jämfört med samma månad förra året nästan 25 procent, och det beror i huvudsak på det makroekonomiska läget. På många sätt är börsen en temperaturmätare för världsekonomin. Råder osäkerhet tenderar folk att undvika risk, och då går börsen ner. Ibland tar politikerna beslut som återskapar lite förtroende, men sedan går det ett par dagar och sedan fokuserar marknadens aktörer på nästa problem. Osäkerheten är verkligen stor. Hade man sagt för några år sedan att europrojektet kanske inte kommer att fortsätta hade det uppfattats som något oerhört, idag får ett sådant uttalande knappt några rubriker alls.

Vad anser du om de nya regler som har införts?
– Mycket av det som sker är bra. Jag tycker att vi behöver en ”tråkigare” finanssektor som inte är till för sin egen skull, utan som är till för den reala ekonomins skull. Samtidigt är det lite oroande att allt sker på en gång. Bankerna får likviditetskrav, maturitetskrav, kapitalkrav och får hård kritik i media och av politiker. Det finns en risk att det här slår för hårt och för snabbt.

Texten är ett utdrag ur en intervju med Jens Henriksson som finns att läsa i sin helhet i Fastighetsnytt nummer 4 som utkommer fredag 14/9.

Daniel Bergstrand, Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Jens Henriksson

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.