Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Batljans börskupp

Publicerad: 6 december 2016, 07:27

Ilija Batljan.

Foto: Elias Ljungberg.

I ett svep har Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, med vd Ilija Batljan i spetsen, snuvat börsen på ett fastighetsbolag och tillfört ett annat. Samhällsbyggnadsbolaget kommer, om allt går vägen, att göra entré börsen tidigt 2017. Största ägare är Batljan, Kvalitena, Sven-Olof Johansson och Erik Paulsson.


Ämnen i artikeln:

Högkullen fastigherFirst NorthSBB FastigheterIlija Batljan

På onsdagen skulle Högkullens stamaktie listats på Stockholmsbörsens tillväxtmarknad First North Premier men nu har de planerna fimpats då Ilija Batljans bolag Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har ingått ett avtal med Högkullens tre stamaktieägare om förvärv av samtliga stamaktier. Det framgår av ett pressmeddelande.

Förvärvet av Högkullen är ett led i ett större pussel där SBB via ett omvänt förvärv av First North-listade Effnetplattformen tar den så kallade bakvägen in till börsen. SBB har sedan tidigare kommunicerat att man köper Gimmel Fastigheter och tillsammans med Sörmlandsporten och Kuststaden, som båda tillhör Kvalitena-sfären, köper man nu Effnetplattformen som i och med transaktionen byter namn till SBB. Det nya bolaget, alltså SBB tillsammans med Gimmel, Högkullen, Sörmlandsporten och Kuststaden, har ett samlat fastighetsvärde på 10,7 miljarder kronor.

Huvudägare i bolaget blir, enligt ett marknadsmeddelande från Effnetplattformen, Ilija Batjlan med bolag, Kvalitena, Sven-Olof Johansson genom sitt bolag Compactor, och Erik Paulsson genom Backahill.

Det är ett numera känt upplägg i fastighetsbranschen där ett onoterat fastighetsbolag apporterar in fastigheter i ett bolag som redan finns på börsen. Rent formellt köper Effnetplattformen fastighetsbolaget men betalar genom att emittera nya aktier i sig självt genom en apportemission. Man emitterar ett så stort antal aktier att de nya aktieägarna får makten i bolaget. Förfarandet är ganska vanligt i fastighetsbranschen och har bland annat använts av Brinova vid köpet av Catena samt av Kvalitena.

Transaktionen är villkorad av godkännande på Effnetplattformens extra bolagsstämma som går av stapeln 16 januari 2017.

Det är andra gången på relativt kort tid som Effnetplattformen, eller Header Compression Sweden Holdings som bolaget hette tidigare, används för att ta bakvägen till börsen. Förra gången var hösten 2014 då Stendörren, ett av Kvalitenas bolag, gjorde ett omvänt förvärv av Header Compression. Bolagets dåvarande tekniska verksamhet skiftades ut till ägarna under namnet Effnetplattformen och det samma kommer att ske igen, nu under namnet Nya Effnetplattformen. Det nya bolaget kommer sedan att ansöka om notering på First North.

Högkullen skulle in på börsen
Högkullen meddelade i slutet av november att man hade planer på att notera stamaktien i och i samma veva kom styrelseledamoten Per Granath in i ägarbilden genom köp av 10 procent av stamaktierna. Man avsåg emittera 8 miljoner nya stamaktier till kursen 25 kronor, och lägg därtill att antalet stamaktier i Högkullen innan nyemission är 10 miljoner så skulle bolaget värderas till 450 miljoner kronor.

Då någon emission knappast kommer att ske i samband med SBB:s förvärv av bolaget så förvärvar man 10 miljoner aktier och givet att någon avvikelse, men knappast någon större, kan förekomma från teckningskursen i den tidigare planerade emissionen så kan man dra slutsatsen att SBB betalat cirka 250 miljoner kronor för Högkullen. Kanske lite mer, kanske lite mindre.

I en kommentar skriver Ilija Batljan att man förvärvar ett som han beskriver det fantastiskt bestånd som är i linje med SBB:s långsiktiga strategi. Vidare säger han att man kommer på sikt att presentera ett erbjudande till Högkullens preferensaktieägare och dem som köpt teckningsoptioner i bolaget.

Preferensaktien påverkas inte av uppköpet och kommer fortsatt att handlas på First North. SBB:s grundare och ägare kommer att ingå i SBB:s ägargrupp. I en kommentar skriver vd:n Pär-Ola Mannefred, som även är en av ägarna, samt huvudägaren Claes Nordström att transaktionen är industriellt logisk och kommer att gynna Högkullens verksamhet.

– Det sammanslagna bolaget stärker vår position på marknaden, vilket skapar ännu bättre förutsättningar för fortsatt god tillväxt. Vi är glada över att kunna ta del av SBBs fortsatta utveckling som långsiktig aktieägare. Samtidigt vill vi passa på och tacka de investerare som visat intresse under noteringsprocessen, skriver de.

Sverrir Thór

Transaktionerna i korthet:

- SBB förvärvar samtliga stamaktier i AB Högkullen (publ) (”Högkullen”) med ett totalt fastighetsvärde om cirka 1,6 miljarder kronor och emitterar nya B-aktier i SBB till ett värde om cirka 250 miljoner kronor som vederlag för stamaktierna i Högkullen. Genom förvärvet ökar SBB:s fastighetsvärde till cirka 9,1 miljarder kronor.
- SBB går därefter samman med Kuststaden Fastigheter AB (”Kuststaden”) som äger fastigheter med ett värde om cirka 1,2 miljarder kronor och Sörmlandsporten AB (”Sörmlandsporten”) som äger fastigheter med ett värde om cirka 400 miljoner kronor, genom att Effnetplattformen förvärvar SBB, Kuststaden och Sörmlandsporten med vederlag i form av nyemitterade aktier i Effnetplattformen.
- Efter sammanslagningen kommer den nya koncernen att äga fastigheter med ett sammanlagt värde om cirka 10,7 miljarder kronor. Uthyrningsbar yta uppgår till cirka 1 miljon kvadratmeter och hyresintäkter på årsbasis beräknas till cirka 900 miljoner kronor.
- Eget kapital för det sammanslagna bolaget beräknas till cirka 2,9 miljarder kronor och justerad soliditet beräknas komma uppgå till cirka 33 procent.
- SBB:s aktieägare kommer efter samgåendet att äga cirka 76 procent av aktierna i det sammanslagna bolaget.
- Den nuvarande verksamheten i Effnetplattformen skiftas ut till Effnetplattformens nuvarande aktieägare genom tillämpning av Lex Asea.

Källa: Samhällsbyggnadsbolaget

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.