Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Batljan: Vi måste prioritera Hemfosa

Publicerad: 17 december 2019, 09:21

Ilja Batljan, vd och grundare till SBB.

Foto: Mattias de Frumerie

SBB:s försäljning av hela innehavet i Amasten är en följd av att allt fokus nu måste läggas på jätteaffären med Hemfosa. Det säger SBB:s vd Ilija Batljan till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Amasten FastigheterHemfosa FastigheterSBB Fastigheter

SBB:s försäljning av hela innehavet i Amasten är en följd av att allt fokus nu måste läggas på jätteaffären med Hemfosa. Det säger SBB:s vd Ilija Batljan till Fastighetsnytt.

SBB meddelade på tisdagsmorgonen att man har för avsikt att sälja sin andel om drygt 20 procent av aktierna Amasten. Beskedet kommer bara ett par månader efter att SBB köpt in sig i hyresbostadsbolaget i vad som beskrevs som en strategisk investering.

Läs även: SBB dumpar innehav i Amasten

Drygt en månad efter intåget i Amasten lade SBB dock ett bud på Hemfosa, som om det går igenom kommer skapa ett av Nordens största noterade fastighetsbolag med ett fastighetsvärde på drygt 70 miljarder kronor.

– Det här är bara en naturlig följd av att vi lade bud på Hemfosa och det är en så pass stor affär så den kräver full prioritet. Däremot gillar vi Amasten fortsatt. Vi tror på det bolaget. Det finns inga frågor där. Det här är bara ett vägval där vi måste prioritera den stora affären.

Räknar med stor efterfrågan

SBB:s aktier kommer säljas efter börsens stängning på onsdagen. Batljan räknar med att det blir strykande åtgång på Amastens aktier.

– Vi tror att det kommer bli stor efterfrågan. Vi upplever att det är stor efterfrågan på den här typen av trygga kassaflöden och trygga tillgångar, säger Batljan.

Försäljningen av SBB:s cirka 89 miljoner aktier är dock säkrad genom åtaganden att förvärva aktier från flera välrenommerade fastighetsinvesterare.

Läs även: Batljan: Räknar med att över 90 procent accepterar bud

Bland dessa återfinns Eiendomsspar AS och Helene Sundt AS, som bägge är storägare i hotellfastighetsbolaget Pandox, Länsförsäkringar Fastighetsfond, Rutger Arnhults bolag M2 Asset Management AB och Bengt Kjell genom bolag.

Tror fortsatt på minst 90 procent i Hemfosa

Batljan räknar fortfarande med att man kommer få in över 90 procent av aktierna i Hemfosa, vilket är samma besked som gavs till Fastighetsnytt i samband med budet.

– Absolut. Vi har haft väldigt bra respons från väldigt många internationella investerare så vi går för 90-plus.

Om så sker så kan SBB tvångsinlösa resterande aktier. Sista dag för att acceptera budet är 20 december och bolaget räknar med att presentera utfallet 23 december.

– Det blir en väldigt viktigt aktör på Nordens fastighetsmarknad och framförallt en väldigt stark aktör som Nordens största ägare av social infrastruktur, säger Batljan.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.