Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Batljan: “SBB största bostadsbolaget på börsen”

Publicerad: 10 oktober 2019, 12:00

Ilja Batljan, vd och grundare till SBB.

Foto: Mattias de Frumerie

Vonovias intåg i Sverige innebär att SBB nu är det största oberoende bostadsbolaget på Stockholmsbörsen. Och försprånget ökar ytterligare efter att SBB gått in som storägare i Amasten. Det säger bolagets vd och grundare Ilija Batljan till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterSBB FastigheterIlija Batljan

Vonovias intåg i Sverige innebär att SBB nu är det största oberoende bostadsbolaget på Stockholmsbörsen. Och försprånget ökar ytterligare efter att SBB gått in som storägare i Amasten. Det säger bolagets vd och grundare Ilija Batljan till Fastighetsnytt.

SBB, som främst är förknippade med samhällsfastigheter, meddelade på tisdagen att man köpt motsvarande lite drygt 20 procent av antalet aktier och röster i hyresbostadsbolaget Amasten. Därutöver har SBB en option att förvärva ytterligare drygt 10 procent av aktierna fram till 30 april 2020.

Ilija Batljan beskriver köpet som ytterligare en pusselbit på resan att bli Nordens ledande och största aktör avseende social infrastruktur. Samtidigt påpekar han att om man räknar bort Hembla, som kanske är på väg bort från börsen, så har SBB flest lägenheter i Sverige.

– Vi är faktiskt redan idag Sveriges största noterade bostadsbolag. Det är många som inte insett det men det är viktigt att betona. Och då är det att naturligt steg för oss att också stärka vår position när det gäller just hyresrätter. Affären bidrar ytterligare till att stärka vår position som Sveriges största noterade bostadsbolag, säger Ilija Batljan till Fastighetsnytt.

Den tyska bostadsjätten Vonovia, som tidigare i år slukade Victoria Park, meddelade förra månaden att man även förvärvat motsvarande 61 procent av kapitalet och 69 av rösterna i Hembla från amerikanska Blackstone.

Om inte konkurrensmyndigheterna sätter sig på tvären så kommer köpet gå igenom vilket i sin tur kommer tvinga Vonovia att lägga ett budpliktsbud på kvarvarande aktier.

Det kan alltså sluta med att Hembla går samma öde till mötes som Victoria Park och blir ett helägt bolag. Victoria Park var det näst största hyresbostadsbolaget efter Hembla innan Vonovia köpte ut bolaget från börsen tidigare i år.

Balder håller inte med

Det är dock inte helt solklart att SBB gått om den diversifierade börsbjässen Balder än när det gäller just bostäder i Sverige.

SBB har enligt Batljan strax under 11 000 lägenheter i egen bok och ytterligare 2 000 i joint ventures. Därutöver tillkommer andelen i Amastens 6 000 lägenheter, vilket blir 1 200 eller 1 800 beroende på om man räknar in optionen eller ej. Det summerar till i storleksordningen 14 000-14 500 lägenheter.

Enligt Balders finanschef Marcus Hansson har bolaget 12 000 bostäder i Sverige och mellan tummen och pekfingret kanske ytterligare 1 500 genom intressebolag. Det summerar enligt Hansson till 13 500 eller kanske uppåt 14 000. Han påpekar dock att bolaget bygger ytterligare 1 000 bostäder, vilket skulle ge en siffra kring 14 500-15 000.

Ilija Batljan låter väldigt road när Fastighetsnytt ringer upp och konfronterar honom med uppgifterna.

– Det är kul att de puttar in även nybyggda för att visa att de är större än oss. För ett tre år gammalt bolag så är det extra kul, säger han.

Det finns alltså utrymme att dividera fram och tillbaka om SBB hunnit gå om Balder än men med tanke på SBB:s frenetiska tillväxt så är det antagligen bara en tidsfråga innan så sker.

Hembla, som alltså är utom tävlan, har drygt 21 000 lägenheter.

Alla tjänar på affären

Amasten har gått som en raket på börsen i år efter att ha slutat 2018 på 4,25 kronor. SBB betalade 8,25 kronor per aktie i Amasten, motsvarande en premie om 3 procent mot stängningskursen dagen innan. Samtidigt har Amasten under vd Jan-Erik Höjvalls ledning dubblat fastighetsbeståndet genom köpet av Urbano från Ica-handlarna.

– Amastens ledning har på kort tid byggt upp ett fint bestånd och vi tyckte att det vore bra för våra aktieägare att vara delägare i det, säger Batljan.

Prislappen var inget som avskräckte.

– Vi tycker att det är bra betalt till Amastens aktieägare och det är en bra affär för våra aktieägare. Det är en win-win och kan man göra såna affärer så är det klart att man ska göra det, förklarar Batljan.

Aktien har fortsatt upp sedan SBB:s köp kungjordes tidigare i veckan. Den handlas i skrivande stund till 8,84 kronor, upp 108 procent sedan årsskiftet.

Kan sluta med budpliksbud

Om SBB väljer att använda sig av optionen att köpa ytterligare drygt 10 procent i Amasten så kommer ägandet öka till drygt 30 procent. Det skulle innebära att SBB blir tvungna att lägga ett bud på resten av bolaget. Batljan vill dock inte kommentera vad bolaget har för planer framöver.

– Vi tycker det är bra för oss att ha den möjligheten så vi får ta ställning till den frågan när den blir aktuell, säger han.

Optionens slutdatum är 30 april 2020.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.