Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Batljan: Kan delta i konsolidering

Publicerad: 2 maj 2019, 12:27

Ilija Batljan vd på SBB. Bild: SBB.

Det behövs en konsolidering på svensk fastighetsmarknad och SBB kan komma att delta i denna. Det säger bolagets grundare och vd Ilija Batljan till Fastighetsnytts IR-podd.


Det behövs en konsolidering på svensk fastighetsmarknad och SBB kan komma att delta i denna. Det säger bolagets grundare och vd Ilija Batljan till Fastighetsnytts IR-podd.

Batljan uppskattar att bolaget har en kassa på 3,5 miljarder kronor och ytterligare likviditet och kreditlinor på 4 miljarder. Dessutom sjösatte bolaget nyligen ett EMTN-program som skapar förutsättningar för att ta in upp till 2,5 miljarder euro. Med dagens svaga kronkurs motsvarar det 27 miljarder kronor.

– Det gör att vi har en möjlighet att vara en konsolidator på marknaden och även vara förberedda på att göra bra affärer, säger Ilija Batljan till Fastighetsnytt.

SBB meddelade i samband med lanseringen av EMTN-programmet att det inte har något behov av att finansiera sig via detta i dagsläget och noterade samtidigt att det är bra att ha tillgång till flera finansieringskällor.

Enligt Batljan har SBB främst siktet inställt på att köpa skolor och äldreboenden. Bolaget tittar bland annat på att köpa skolor i Danmark.

– Sen har vi ett väldigt starkt utrymme om vi skulle välja att göra något större, säger han.

SBB:s nettobelåningsgrad uppgick till 52 procent vid utgången av det första kvartalet. Justerat för bolagets förehavanden i april, då bolaget bland annat sålde DNB:s huvudkontor i Oslo för 4,7 miljarder kronor, så ligger den dock bara kring 40 procent. Bolaget satte nyligen målet att hålla belåningsgraden under 50 procent.

– Jag tror att det bara är Hufvudstaden just nu som har starkare balansräkning än oss och då är det klart att vi kommer vara en aktör. Vi kan köpa för 50 miljoner eller för ett par hundra gånger högre belopp, säter Batljan.

Han hoppas att sänkta finansieringskostnader och bidrag från förvärv ska generera vinster framöver.

– Jag tror att vi har några spännande kvartal framför oss med kraftigt ökande förvaltningsresultat.

SBB:s förvaltningsresultat ökade till 106 miljoner kronor i det första kvartalet från 73 miljoner under motsvarande period i fjol. Bolaget påpekar dock att årets resultat tyngdes av finansiella engångsposter på 25 miljoner kronor. Justerat för dessa hade ökningen varit ännu större.

Bolagets intjäningsförmåga steg till 798 miljoner kronor från 590 miljoner. Intjäningsförmågan är en hypotetisk överblicksbild över förvaltningsresultatet på rullande 12-månadersbasis baserat på bolagets fastighetsbestånd och en del andra parametrar vid utgången av kvartalet.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.