Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Balders osannolika resa – stigit med 2 700 procent

Publicerad: 12 december 2019, 10:02

Erik Selin, vd på Balder. Foto och illustration: Balder

När detta decennium ska sammanfattas ur börssynvinkel kan vi konstatera att det har varit ett helt fantastiskt decennium med oerhört gynnsamma yttre förhållanden, skriver Sverrir Thór i en analys.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterErik Selin

När detta decennium ska sammanfattas ur börssynvinkel kan vi konstatera att det har varit ett helt fantastiskt decennium med oerhört gynnsamma yttre förhållanden, skriver Sverrir Thór i en analys.

Oavsett om man anser att 2010-talet tar slut nu vid årsskiftet eller om drygt ett år så börjar det närma sig sitt slut. Decenniet har bjudit på en ihärdig högkonjunktur kombinerat med historiskt låga räntor (det finns givetvis en koppling däremellan) som har skapat förutsättningar för magnifika kursresor. En sådan har Fastighets AB Balder med vd och huvudägare Erik Selin i spetsen gjort.

Tio år senare

När börsen stängde efter 2010 års första handelsdag, den 4 januari 2010, kostade Balders aktie 13,083 kronor. Vid börsens stängning fredagen 8 november 2019, två månader kort om tio år senare, kostade den 364,6 kronor. Det är en ökning med faktor 28, vilket innebär en procentuell ökning om hela 2 700 procent, eller 2 687 procent om man ska vara petnoga.

Ibland nämns fastighetsaktier som en bra dopgåva, och med den avkastningen skulle nog ett gäng Balder-aktier ha passat bra i dopkuvertet. Den som köpte Balder-aktier för 100 000 kronor i början av 2010, och satt på dem i ett helt decennium, skulle nämligen haft 2,7 miljoner kronor på kontot nu. Det gäller dock att ha is i magen, som diagrammet visat har det varit en resa med både dalar och toppar, men Balderaktiens långsiktiga tillväxttrend har dock varit positiv under hela tioårsperioden.

Ökning med 360 procent

I jämförelse med andra fastighetsaktier som kollektiv, och notera att där ingår Balder, har aktien slagit sektorn med bred marginal. Stockholmsbörsens fastighetsindex har under 2010-talet ökat med faktor 4,6 – en maklig takt, kan tyckas, i jämförelse med Balder, men det är en ökning med 360 procent vilket inte är fy skam. I synnerhet när man jämför med börsens storbolagsindex som stigit med 84 procent sedan början av 2010.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.