Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Balder får investment grade rating av Moody’s

Publicerad: 14 december 2016, 13:28

Erik Selin är tillsammans med Jacob Karlsson huvudägare i K-Fastigheter

Foto: Startup Grind.

Balder har som första svenska fastighetsbolag fått en publik rating från det internationella kreditvärderingsinstitutet Moody‘s. Fastighetsbolagets rating är Baa3 vilket är det lägsta betyget inom det som kallas för investment grade och innebär en lägre risk.


Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterMoodys

Balder har som andra svenska fastighetsbolag efter Akelius fått en publik rating från det internationella kreditvärderingsinstitutet Moody‘s. Fastighetsbolagets rating är Baa3 vilket är det lägsta betyget inom det som kallas för investment grade och där kreditrisken bedöms som lägre. Betyget har stabila utsikter.

I sin kreditrapport skriver Moody‘s att betyget primärt återspeglar Balders fokus på stabila bostadsfastigheter i Sverige och Finland samt kommersiella fastigheter i prime lägen.

– Ratingen återspeglar även på ett positivt sätt Balders konservativa utdelningspolicy som resulterar i att man håller kvar stora delar av sitt kassaflöde och förmågan att återinvestera kassaflöde som genereras av verksamheten, säger Roberto Pozzi, som är senior kreditanalytiker hos Moody‘s.

Vidare återspeglar betyget den ekonomiska stabilitet som råder i Sverige och Finland.

Betyget kan komma att höjas ifall Balder väsentligt minskar sitt beroende av kortsiktig finansiering och ifall marknadsförhållanden i Sverige och Finland i kombination med makroekonomiska förhållanden fortsätter vara stabila. För ett höjt betyg krävs en belåningsgrad i häradet 45 procent och en räntetäckningsgrad över 3,75 gånger räntekostnaderna.

För att betyget ska sänkas krävs att Balder misslyckas med att till någon större grad sänka sitt beroende av kortsiktig finansiering över de kommande två åren eller om marknads- och makroförhållandena försämras.

– Ratingen kan också sänkas om Balders effektiva belåningsgrad förblir över 55 procent eller om räntetäckningsgraden faller under 2,75 gånger, skriver Moody‘s i sin rapport.

Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank Markets, säger i samtal med Fastighetsnytt att Balders betyg är i linje med Danskes analytikers förväntan.

– Balder är ett av de bolag vi hade sett chansen till investment grade rating från Moody‘s och ett annat är Castellum, säger han.

Moody‘s är en av de tre stora inom kreditratingbranschen tillsammans med Standard & Poor‘s och Fitch Ratings. Bolaget, vars störste ägare är den legendariske investeraren Warren Buffetts holdingbolag Berkshire Hathaway, har sedan cirka ett år tillbaka ett kontor i Stockholm.

I ett pressmeddelande från Balder skriver man att ratingen är viktig för Balders fortsatta tillväxt på kapitalmarknaden.

– Balder investerar sedan några år tillbaka i både Danmark och Finland där vi har en exponering mot Euron. Med en rating från Moody’s kan vi utnyttja den europeiska kapitalmarknaden för att tillgodose dessa behov, skriver man.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterMoodys

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.