torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Arnhult obekymrad över Tobins kursfall

Publicerad: 4 juni 2018, 12:58

Rutger Arnhult, vd på Klövern. Foto: Klövern.

Klövern gick in som huvudägare i bostadsutvecklaren Tobin Properties i början av året och har efter ett budpliktsbud omkring 60 procent av kapitalet och röster i bolaget. Värdet på Klöverns innehav har dock minskat med nästan 90 miljoner kronor på några månader men det är inget som bekymrar bolagets vd Rutger Arnhult.

Ämnen i artikeln:

Klövern FastigheterRutger Arnhult

– Just för Klövern har inte börskursen någon som helst betydelse annat än att det vore kul för andra aktieägare om det går bra, säger han till Fastighetsnytt.

Han pekar på att bolaget bara utgör omkring 0,4 procent av Klöverns balansomslutning och att det numera är ett konsoliderat dotterbolag som man ändå inte har för avsikt att sälja.

– Vi ser det som att vi har köper in oss i byggrätter. Vi är inte där för att göra en liten kortsiktig aktieaffär utan vi är ute efter att utveckla byggrätterna på ett bättre sätt på väldigt lång sikt, säger han.

Klövern köpte 7,5 miljoner Tobinaktier för 20 kronor styck i en riktad nyemission i mitten av januari. Köpet gjorde Klövern till huvudägare och eftersom ägarandelen översteg 30 procent var bolaget tvunget att lägga ett budpliktsbud.

I slutet av mars fick man in ytterligare 5,1 miljoner aktier, efter att man lagt ett bud på 22,65 kronor per aktie. Dessutom köptes drygt 18 000 preferensaktier för ett par miljoner kronor. Betalning skedde i början av april.

Sedan dess har Tobin hunnit sänka vinstprognosen för årets rörelseresultat vid två tillfällen och aviserat en nyemission på 225 miljoner kronor, som är garanterad av Klövern. Vidare visade kvartalsrapporten att man bara sålt 3 bostäder i det första kvartalet, jämfört med 146 under motsvarande period föregående år.

Den senaste prognosjusteringen kom i torsdags, då bolaget sänktes förväntningarna på rörelsevinsten 2018 till intervallet 75-125 miljoner kronor från tidigare 150-200 miljoner. I början av året låg prognosen på 250 miljoner kronor. Tobin har åkt berg- och dalbana sedan beskedet och handlas i skrivande stund till 14,15 kronor.

En hypotetisk försäljning av Klöverns innehav, som uppgår till 59 procent av kapitalet och 61 procent av rösterna, skulle i dagsläget resultera i en förlust på 87 miljoner kronor. Det kan sättas i relation till Klöverns förvaltningsresultat, som uppgick till nästan 1,3 miljarder kronor förra året.

När det gäller den svaga bostadsmarknaden så tror Arnhult att det kommer dröja ett tag till innan köparna kommer tillbaka.

– Sen att vi får en normal marknad, det kan ta ett år till. Jag tror någonstans framåt årsskiftet att vi börjar se tecken på att marknaden är tillbaka, säger han.

Även om det blir mer fart på marknaden så bedömer Arnult att det kommer dröja innan bostadspriserna når tillbaka till förra årets toppnivåer. Detta till följ av tuffare regler och mer restriktiva banker, som ofta har ett skuldkvotstak på omkring 5 gånger bruttoinkomsten.

– Jag tror inte att vi kommer se de toppnivåer vi såg på lång tid. Bankerna lånar ju inte ut fullt lika mycket än så vi kommer ju inte upp i rekordnivåerna vi hade tidigare, säger han.

Det är i dagsläget betydligt svårare att sälja bostadsrätter på ritning än det varit tidigare. Det gör att bostadsutvecklarna kommer behöva ställa om affärsmodellen så att man bygger klart innan man börjar sälja. Arnhult bedömer dock att många bostadsbolag är för dåligt kapitaliserade för klara av en sådan omställning.

För Klöverns del väntas däremot bostadsbyggandet bli en bra affär på sikt, enligt Arnhult. Bolaget har sagt att det finns utrymme att bygga 8 000-12 000 lägenheter i Stockholm tillsammans med några regionstäder. Klövern tjänar dock inga pengar på bostäder för närvarande utan hela vinsten kommer från kommersiella fastigheter.

– För vår del är vi otroligt långsiktiga i vår syn på att, som ett komplement, ha kompetens inom bostadsutveckling. Och det får vi nu indirekt genom Tobin, säger han.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev