Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Är börsen övervärderad?

Publicerad: 1 December 2014, 00:00


I början av det här året var min inställning att börsen var övervärderad. P/e-talet, alltså börskurserna i förhållande till vinstprognoserna, låg på cirka 18, vilket var klart över genomsnittet de senaste 10 åren, som var ungefär 15.

Rysk ”take over” skrämmer
I mars när Ryssland lämnade ett fientligt ”uppköpserbjudande” på Krimhalvön, till det facila priset av noll rubler, blev jag än mer skeptisk. Inte bara var Stockholmsbörsens p/e-tal ännu något högre, eftersom börskurserna hade stigit ytterligare, men framförallt hade den politiska risken i Europa ökat avsevärt. Trots detta steg kurserna. Mot slutet av sommaren låg därför p/e-talet på 19, men nu kom skakningen. Dålig tysk statistik fick Stockholmsbörsen att falla med 11-12 procent och p/e-talet föll till 17. Under november återställdes dock allt igen, så nu ligger index återigen på ”all-time high” och p/e-talet är tillbaka på ungefär 19.

Stabil övervärdering – finns det?
Om p/e-talet parkerar stabilt på 19 blir det naturligtvis allt svårare att hävda att denna nivå är en övervärdering. Därför har många slutat att jämföra med p/e-historiken och i stället lyft fram den rekordlåga räntan som jämförelsebas. När börsen ger en direktavkastning, alltså utdelning i procent av aktiepriset, på nästan 4 procent blir lockelsen stor att strunta i värderingen och i stället köpa bolag som förväntas ha en stabil utdelning. Kursen får bli det den blir.

Är utdelningen stabil?
Det här är en farlig strategi, av två skäl. Dels bygger det på att vinsten och utdelningen inte kommer att gå ner. Problemet är att dagens rekordlåga ränta i själva verket är en indikator på att den ekonomiska utvecklingen borde komma att vara svag och att vinst-/utdelningssänkningar därför är fullt troliga. Problem nummer två är att kurser ofta liknar en bergochdalbana, även om de långsiktigt vandrar i sidled. Få placerare klarar därför att hålla huvudet kallt om kurserna svänger med 15-20 procent. Risken att gripas av panik i ”dalen” är överhängande, eftersom några procents direktavkastning då plötsligt verkar ganska futtigt som kompensation.

Håller fast vid övervärdering
Jag håller därför fast vid att börsen är övervärderad, baserat på p/e-historiken i diagrammet härintill. Jag tvingas dock samtidigt erkänna att det blivit allt svettigare att hålla fast vid denna slutsats, i takt med att räntorna rasat till dagens rekordlåga nivåer. Jag förstår därför dem som lockas av resonemanget att kedja sig själva vid ratten och köpa aktier som långsiktigt förväntas ha 3-4 procents direktavkastning. För visst var väl kursfallet i oktober bara en engångsföreteelse?

Peter Malmqvist_blogg

Peter Malmqvist

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.