Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Annica Ånäs: ”Anledning att reflektera över hur bra vi har det i Sverige”

Publicerad: 14 april 2022, 10:27

Annica Ånäs har varit vd för Atrium Ljungberg sedan februari 2016, men hon har varit företaget troget sedan 2011 då hon lämnade Hemsö för en roll som finanschef.

Foto: Christoffer Edling

Atrium Ljungberg släpper årets första kvartalsrapport. Det sker när vi har lämnat pandemin bakom oss – men med helt andra orosmoln på vårhimlen. ”Jag är väldigt illa berörd av vad som händer i Europa nu”, säger Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Fem frågorAtrium LjungbergAnnica Ånäs

Hej Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg som precis lämnat årets första kvartalsrapport. Vad påverkar främst att resultat efter skatt blir så pass högt jämfört med första kvartalen i fjol. 1,9 miljarder jämfört med 552 miljoner?

– Framförallt är det de positiva värdeförändringarna på både fastigheter och derivat. Vi skrev upp våra handelsfastigheter med 700 miljoner kronor eftersom intresset för handel ökat då besökarna är åter efter pandemin. Vi lyfte även fram projektvinster om cirka 600 miljoner kronor och eftersom räntorna ökat har våra räntesänkningar varit en god affär och derivaten fått en positiv värdeförändring om 800 miljoner kronor. 

Fastighetsvärdet skrevs ned i fjärde kvartalet, 51 miljarder efter att ha varit uppe i 53 miljarder i perioden innan, för att åter gå upp igen nu till precis samma värde. Vad hände under perioden?

– Vi har inte skrivit ner något värde i q4. Däremot sålde vi vår Kontorsfastighet i Ärvinge samt att vi sålde vårt första bostadsrättsprojekt på Nobelberget i Sickla vilka båda påverkar vårt totala fastighetsvärde.

Högre energipriser, prisökning på byggmaterial, problem med leveranser och ökat tryck på räntekostnader, vad oroar dig mest på kort sikt?

– Det är oroliga tider som påverkar vår bransch på både kort och lång sikt. Här och nu ser vi som sagt ökade priser på byggmaterial, vi har sedan länge en ”cementproblematik” och förseningar i leveranser. Hur omfattande effekterna blir beror givetvis på hur långvarigt kriget i Europa blir men för Atrium Ljungbergs del är jag inte orolig. Vi har stabila finanser och med tanke på att vi har en stor projektportfölj med olika investeringsmöjligheter, såsom kontor, bostadsrätter, hyresrätter och ombyggnadsprojekt har vi goda möjligheter att manövrera beroende på marknadens förutsättning.

Läs mer: AL:s förvaltningsresultat ungefär som väntat 

– Jag är mest bekymrad över värdet på hyresrätter framåt. Avkastningskraven har krupit ner riktigt lågt och marginalen till räntekostnaderna är mycket lägre i förhållande till andra fastighetsslag. Att då samtidigt ha kostnadsökningar som inte går att vidaredebitera till kund på grund av en reglerad marknad, gör att avkastningen kan komma att minska ytterligare. I det läget kommer värdena att behöva skrivas ner.

Vad oroar dig mest på lång sikt?

– Jag är väldigt illa berörd av vad som händer i Europa nu. Varje dag ser vi fruktansvärda brott begås mot civila i Ukraina som, om de överlever och lyckas fly, nu förlorat allt. Förutom att hjälpa till på alla sätt vi kan finns det också anledning att reflektera över hur bra vi har det i Sverige. 

Vilket är det mest spännande utvecklingsområdet i Stockholm för er just nu? 

– Svårt, det finns ju så många! Vi spelar en aktiv roll i såväl Slakthusområdet som Slussen och Hagastaden, alla tre stora områden där det händer otroligt mycket, här och nu och många år framöver. Det känns fantastiskt spännande att få var med och utveckla Stockholm för framtiden.  

Läs mer: Bilder och pris: Fastighetsbolag köper loss marken till nya t-baneuppgången 

Philip Wallin

Reporter

philip.wallin@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.