Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Andra AP-fonden blir Castellums största ägare

Publicerad: 18 april 2016, 10:45

Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden.

Foto: Andra AP-fonden.

Givet den finansieringsplan som Castellum nu arbetar med för Norrporten och att den får klartecken av Castellums extrastämma 20 maj, kommer Andra AP-fonden att bli det Göteborgsbaserade bolagets största aktieägare.


Ämnen i artikeln:

BlackRock Inc.NorrportenSEBCastellum

Givet den finansieringsplan som Castellum nu arbetar med för Norrporten och att den får klartecken av Castellums extrastämma 20 maj, kommer Andra AP-fonden att bli det Göteborgsbaserade bolagets största aktieägare. Finansieringsplanen omfattar en apportemission av 23,7 miljoner aktier i bolaget som emitteras direkt till säljarna av Norrporten, Andra och Sjätte AP-fonderna som kommer att dela broderligt på de 23,7 miljoner aktierna och då den först nämnda av fonderna är en befintliga ägare i Castellum, kommer man att bli aningen större.

I dagsläget är det holländska pensionsförvaltaren ABP som är Castellums största ägare före amerikanska investmentbolaget BlackRock. ABP ägde vid årsskiftet Castellum-aktier värda 135 miljoner euro, vilket är den senaste offentliga siffran över ABP:s ägande. Givet växelkursen 9,135 SEK/EUR (30 december) och aktiekursen 120,7 (även det 30 december) innebär det att fonden ägde cirka 10 miljoner aktier, motsvarande 5,8 procent av kapital och röster. Den andra utländska storägaren, BlackRock, flaggade nyligen för ett innehav av 8 483 619 aktier, motsvarande 4,9 procent av kapital och röster (observera att andelen kapital och röster inkluderar de 8 miljoner aktier som ägs av Castellum själva).

Castellum publicerar enbart information om bolagets största svenska ägare i sin kvartalsrapport för första kvartalet och enligt denna är det SEB Fonder som är störst med 4,9 procent (av utestående aktier) men givet Castellums innehav av återköpta aktier så äger SEB 4,6 procent av kapitalet.

Fastighetsnytt har sammanställt hur antalet aktier i Castellum kommer att påverkas samt ägarbilden i bolaget efter både den företrädesemission som bolaget kommer att göra, om stämman bemyndigar det vilket den med all sannolikhet kommer att göra, samt apportemissionen som även den är villkorad av stämmans bemyndigande. Man har ännu inte gått ut med exakt hur många aktier som kommer att emitteras men givet att Castellum vill ta in 6,5 miljarder kronor via företrädesemissionen och aktiekursen 128 kronor, som är en krona under den volymviktade tiodagars snittkurs som bolaget nämner i sitt pressmeddelande, kommer man att emittera 50 781 250 nya aktier. Återigen, detta är ingen exakt siffra och baserad på avrundade siffror och en till viss grad antagen aktiekurs, men någonstans i det häradet kommer det emitterade antalet aktier ändå ligga.

Dessutom kommer man, som nämnts ovan att emittera 23,4 miljoner aktier i en apportemission som riktas till AP-fonderna. Totalt kommer man alltså att emittera cirka 74 miljoner aktier vilket gör att antalet aktier i Castellum blir cirka 246 miljoner. Vid årsskiftet ägde Andra AP-fonden 1 065 612 aktier i fastighetsbolaget, vidare kommer man enligt kommunikationschefen Ulrika Danielsson att i kraft av befintlig ägare att delta i företrädesemissionen och kommer därmed att äga cirka 13,1 miljoner aktier, motsvarande 5,3 procent av kapitalet. Det räcker till att göra Andra AP-fonden till Castellums största ägare.

Ägare_Castellum

Sammanställningen är som nämnts ovan gjord med en del antaganden. Ett antagande som inte är inkluderat är att Castellum kan komma att använda sina 8 miljoner återköpta aktier som dellikvid till AP-fonderna men det påverkar inte slutsatsen, endast andelsberäkningarna.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.