torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Analytikernas dom: Festen är över – 2023 ett år för tillnyktring

Publicerad: 14 december 2022, 13:11

"Om de räntor som vi ser nu kommer bli det nya normala, är vår tanke att det kommer behövas mer kapital för att bedriva fastighetsrörelse", säger Johan Edberg, analytiker på Handelsbanken som tillsammans med NCR:s Marcus Gustavsson synar det kommande året.

Foto: Rawpixel

Räntorna fortsätter upp och spås peaka först i slutet av 2023. Det kommer att sätta den skuldtyngda fastighetsbranschen under enorm press och leda till en transaktionsintensiv vår och sommar, menar de analytiker som Fastighetsnytt talat med. Branschen behöver anpassa sin skuldsättning till den nya räntemiljön, inte minst när förfallen tilltar. I värsta fall står vi inför ett stålbad. ”När vi kommer ut på andra sidan har vi sannolikt flera nya ägarbilder”.

Ämnen i artikeln:

HandelsbankenCBRECastellumSBB FastigheterHeimstadenHeimstaden BostadVasakronan FastigheterBalder Fastigheter

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Vill man vara snäll kan man säga att 2023 blir ett mellanår för fastighetsbranschen. Ett riktigt tufft ”mellanår”. Enligt storbankernas årliga analyser kommer förutsättningarna för ekonomin inte mildras förrän tidigast

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till allt digitalt innehåll
Aktuell överblick, fördjupning och insyn i den svenska fastighetssektorn.

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 2 395 kr ex. moms (ord. pris 2 995 kr ex. moms) får du tillgång till allt vårt digitala material. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har under den perioden möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev