fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Analytikern om Bidens intåg i Vita huset: ”Risk för ökade finansieringskostnader”

Publicerad: 21 januari 2021, 09:50

Joakim Bornold ser generellt positivt på Joe Bidens påverkan på den svenska marknaden, men tycker inte att man ska ta ut för mycket i förskott. Foto: Söderberg och Partners/Wikipedia.

På torsdagen genomför Joe Biden sin första arbetsdag som president i USA. Frågan är vilken påverkan hans intåg i Vita huset har på den svenska fastighetsmarknaden.

Ämnen i artikeln:

USAJoakim BornoldDonald TrumpJoe Biden

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Under sin första dag i det ovala rummet signerade Joe Biden 15 så kallade presidentordrar, vilket inte är en ovanlig rivstart för en ny president. Många av besluten handlade om migration - där han bland annat stoppat murbygget i Mexico, hävt inreseförbudet från länder med muslimsk majoritetsbefolkning och afrikanska länder. Han har också sett till att USA återigen går med i Världshälsoorganisationen WHO, samt Parisavtalet. 

Många röster har hörts om betydelsen av maktskiftet. Frågan är vad det innebär för Sverige generellt och den svenska fastighetsmarknaden i synnerhet. Vi har pratat med Joakim Bornold, aktieanalytiker och sparekonom på Söderberg och Partners. 

Hur ser du på Joe Bidens tillträde kopplat till den svenska marknaden generellt?
– Positivt. Trump var verkligen på många sätt en börsvänlig president men hans nyckfullhet gjorde marknaden osäker. Att det blir en ny tydligare och till viss mån mer pragmatisk ledare i Vita huset är bra för börserna globalt och inte minst den svenska. För svenska företag är förstås upptinade handelsrelationer med USA viktigt och mycket pekar på att vi kommer få det med Biden som president.

Läs även: Reinfeldt: Lågräntemiljön gör det enklare för auktoritära politiker 

Att ”Europa numera har en vän i Vita Huset” (som Ursula von der Leyen sa i går) - vilken betydelse kommer det att ha för fastighetsmarknaden, tror du?
– Det kanske inte påverkar fastighetsmarknaden direkt. Men indirekt eftersom man är beroende av att ekonomin nu tar fart direkt efter att pandemin förhoppningsvis kommer lägga sig. Upptinade relationer mellan USA och Europa är en viktig pusselbit för återhämtningen.

Enligt amerikanska Construction Dive finns det en viss oro bland amerikanska byggföretag att branschen kommer tyngas av fler och nya regler, efter en period av regellättnader under Trump vilket kan bromsa byggandet. Återspeglas den oron marknaden?
– Ja lite grann i alla fall. Och det gäller inte bara byggbranschen utan även till exempel IT- och finansbranscherna har den här oron kring utökade regleringar. Jag tror inte att man ska ta ut något i förskott. Amerikansk ekonomi är så pass svag efter året med corona att man sannolikt kommer akta sig för att införa allt för hämmande lagar och regelverk den närmsta tiden.

Läs även: Dokument: Så är Trump som fastighetspamp

Finns det några andra, potentiellt negativa, konsekvenser av maktskiftet?
– Den enskilt klart största påverkan som Biden kan ha på fastighetsmarknaden är kostnaden för finansiering. En demokratisk president med majoritet i senaten har möjligheter att genomföra stora kris- och stimulanspaket för att få i gång ekonomin. Det finns en risk att det kan få räntan att stiga borta i USA. Vi har redan sett att den amerikanska långa räntan stigit ganska kraftigt sista tiden. Om stöden får inflationen att stiga i USA så kan det även smitta på våra svenska räntor. Det skulle förstås ändra förutsättningarna både för fastighetsbolagens finansieringskostnader och för värderingar på börsen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev