söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Analyshus oense om SBB

Publicerad: 10 maj 2023, 11:48

SBB har stulit den mesta av uppmärksamheten på Stockholmsbörsen de senaste dagarna. Arctic tycker att det nu är läge att fånga den berömda kniven medan DNB säger sälj, och pekar på utspädningsrisker till följd av potentiella emissioner.

Ämnen i artikeln:

Arctic SecuritiesDNBIlija BatljanSBB Fastigheter

ND

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


SBB:s aktie rasade över 20 procent på måndagen sedan kreditutvärderaren Standard & Poors sänkt bolagets kreditbetyg till skräpstatus (BB+) med negativa utsikter.

Bolagets svar blev att ställa in den av många ifrågasatta emissionen av D-aktier samtidigt som det meddelades avsikten att pausa utdelningen, något som resulterade i ett nytt ras i aktieslagen (B- och D-aktien) under tisdagen.

Att utdelningen ställdes in efter, och inte före, kreditsänkningen från S&P – särskilt med tanke på att den klubbades så sent som den 28 april – lyfter DNB som särskilt förvånade.

Läs mer: "Omvänt läge" för kommunerna – får räkna på fastighetsköp

"Vi tror att detta tyder på att bolagets likviditetssituation snabbt blev betydligt sämre", skriver analyshuset.

Vidare noterar DNB att det förväntade utdelningsstoppet skulle kunna utlösa säljflöden från exempelvis utdelningsfonder.

Enligt ägardatatjänsten Holdings är den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock näst störta ägare i SBB med cirka 5 procent av kapitalet. Under Blackrock-paraplyet i Holdings ligger en mängd utdelningsfonder av det slag som DNB avser.

Så sent som den 2 maj valde DNB att sänka sin riktkurs för SBB från 10 kronor till 9:50 kronor.

Bolaget väljer nu att upprepa sin säljrekommendation men med en ny riktkurs om 5 kronor "för att återspegla risken för utspädande kapitalresningar".

Läs mer: 3 scenarier – så kan SBB undvika konkurs

DNB anser dock att SBB:s komplexa kapitalstruktur skulle kunna motverka potentiella emissioner.

Analyshuset Arctic är mer positiva till aktien och rekommenderar köp. Men även här sänks riktkursen, i Arctics fall från 13 till 10 kronor mot bakgrund av det kraftiga fallet i aktien i inledningen av veckan.

I Arctics analys, som är daterad den 9 maj, skriver analyshuset att måndagens nedgång, som kom efter att bolagets kreditbetyg sänkts, var en överreaktion.

"Dessutom var den fortsatta nedgången i dag (tisdag reds anm) enligt vår uppfattning obefogad, då beslutet att inte gå vidare med emissionen av D-aktier och att pausa utdelningen på stamaktierna sammantaget är nettopositivt för aktieägarna", skriver Arctic.

Läs mer: Därför har kreditbetyg blivit en belastning: ”Allt kommer med ett pris”

Vidare hävdar Arctic att marknaden överskattar likviditetsrisken i SBB.

"Vi tror att nackdelen härifrån är relativt begränsad, samtidigt som vi ser ett antal faktorer som kan utlösa ett uppställ", heter det.

Den tidiga onsdagshandeln gav Arctic rätt, och SBB:s B-aktie rekylerade upp med som mest 15 procent innan den tvärt vände ned, delvis som en konsekvens av att SBB:s finanschef sålt en halv miljon aktier under tisdagen och onsdagen.

Nyhetsbyrån Direkt har sökt både finanschefen och SBB för att få klarhet i vad som ligger till grund för försäljningen.

Vid 13:25-tiden på onsdagen var SBB:s B-aktie kring nollstrecket medan D-aktien handlades ned med drygt 1 procent.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev