Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Amastens förvaltningsresultat nådde ej målet

Publicerad: 22 februari 2019, 14:14

Jan-Erik Höjvall, vd Amasten Bild: Amasten

Amastens resultat förbättrades kraftigt under 2018, främst till följd av positiva värdeförändringar i beståndet. Förvaltningsresultatet steg dock mindre än vad bolaget hoppats på och styrelsen föreslår att det inte blir någon utdelning på stamaktierna.


Ämnen i artikeln:

Amasten Fastigheter

Amastens resultat förbättrades kraftigt under 2018, främst till följd av positiva värdeförändringar i beståndet. Förvaltningsresultatet steg dock mindre än vad bolagets vd Jan-Erik Höjvall hoppats på.

Resultatet blev 212 miljoner kronor 2018 jämfört 46 miljoner föregående år. Marknadsvärdet på fastighetsbeståndet ökade med 193 miljoner kronor under året, att jämföra med ökningen om 41 miljoner kronor året innan.

Förvaltningsresultatet steg till 39 miljoner kronor från 20 miljoner.

– Jag siktade på ett förvaltningsresultat överstigande 50 mkr. Resultatet blev 39 mkr. Det förklaras av att våra planerade förvärv av fastigheter blev senarelagda och att det fortfarande fanns avvecklingskostnader som vi inte hade räknat med vid årets början, skriver bolagets vd Jan-Erik Höjvall i rapporten.

Styrelsen föreslår att det inte blir någon utdelning på stamaktierna 2018. Det är samma besked som givits varje år sedan bolaget startades för sex år sedan.

Amasten, som är inriktad på hyresrätter, renoverade 108 lägenheter under året. Det resulterade i en genomsnittlig hyreshöjning om 56 procent och att årshyran ökade med 3,2 miljoner kronor. Höjvall uppger i rapporten att målet för 2019 är att renovera minst 200 lägenheter.

Bolagets fastighetsvärde steg från 3,1 miljarder kronor till 3,6 miljarder under året.

– 2018 är nu historia och vi kan blicka framåt. Under 2019 kommer vi fortsätta att växa och öka fastighetsbeståndet. Ytterligare ett Riki-hus i Timrå och ett i Umeå blir klara för inflyttning under hösten 2019, skriver Höjvall.

Aktien backar 1,5 procent på fredagen.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Amasten Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.