Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

Publicerad: 24 maj 2019, 06:31

Jan-Erik Höjvall.

Foto: Oskar von Bahr.

Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.


Ämnen i artikeln:

Amasten Fastigheter

Sammanslagningen av Amasten och Urbano skapar en väsentligen större noterad fastighetskoncern med ett gemensamt fastighetsbestånd innefattande över 5 700 lägenheter med ett fastighetsvärde om närmare sju miljarder kronor.

Förvärvet av Urbano för 2,8 miljarder kronor motsvarar ett värde på aktierna i Urbano om 978,5 miljoner kronor. Amasten övertar Urbanos externa finansiering om cirka 1,8 miljarder kronor.

Köpet sker genom att Amasten emitterar nya aktier och är villkorat av att Urbanos bankfinansiering kan löpa vidare på oförändrade eller ungefärligen motsvarande villkor.

Baserat på de bägge bolagens fastighetsbestånd per den 31 mars väntas intjäningsförmågan öka till 161 miljoner kronor per år. Motsvarande siffra för Amasten isolerat var vid utgången av det första kvartalet var 56 miljoner kronor. Intjäningsförmåga är uppskattat årligt förvaltningsresultat baserat fastighetsbeståndet vid en viss tidpunkt.

Förvaltningsresultatet per stamaktie ökar till 0,38 kronor efter transaktionen från dagens 0,26 kronor.

Det långsiktiga substansvärdet (EPRA NAV) ökar till 5,96 kronor efter affären från dagens 5,89 kronor.

Amastens aktie stiger i skrivande stund 10 procent till 6,62 kronor.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Amasten Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.