torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

Amasten lägger bud på SSM

Publicerad: 14 oktober 2020, 07:43

Erbjudandet går ut på att aktieägarna i SSM erbjuds 1,20 nya stamaktier i Amasten för varje befintlig SSM-aktie.

Amasten, som redan är storägare i bostadsutvecklingsbolaget SSM, lägger ett uppköpsbud på bolaget.

Ämnen i artikeln:

SSMJan-Erik Höjvall

Maria Nordlander

maria.nordlander@fastighetsnytt.se


Amasten själva och de andra storägarna, Ilija Batljans SBB och Gösta Welandson som tillsammans kontrollerar 45,4 procent, har accepterat budet. 

Erbjudandet går ut på att aktieägarna i SSM erbjuds 1,20 nya stamaktier i Amasten för varje befintlig SSM-aktie. Tar man bort Amastens nuvarande innehav ur ekvationen uppgår budvärdet till cirka 400 miljoner kronor. 

Läs även: Ilija Batljans SBB ny storägare i SSM

Amastens avgående vd Jan-Erik Höjvall säger i ett pressmeddelande att ett samgående med SSM innebär att bolagets tillväxtprofil förstärks och att kassaflöden från Amastens befintliga bestånd delvis kommer kunna finansiera nyproduktion. 

– Vi bedömer att cirka 2 000 hyresrätter kan utvecklas från SSM:s projektportfölj för egen långsiktig förvaltning. Erbjudandets utformning med vederlag i Amasten-aktier innebär en möjlighet för aktieägarna i SSM att behålla sin exponering mot bostäder, dra nytta av de synergier som skapas och framförallt ta del av de projektvärden som realiseras genom en starkare finansiell ställning. Därutöver får aktieägarna i SSM en mer likvid aktie.

I pressmeddelandet säger Amasten att de byggrätter i SSM som inte lämpar sig att konverteras till hyresrättsprojekt kan komma att genomföras som bostadsrättsprojekt alternativt avyttras före byggstart.

Läs även: Amasten köper knappt 30 procent av SSM

Amasten äger för närvarande cirka 29,6 procent och tillsammans med SBB:s och Welandsons andelar kontrollerar Amasten 75 procent. Både SBB och Gösta Welandsons har lämnat så kallade ”oåterkalleliga åtaganden” om att acceptera budet. 

Länsförsäkringar Fondförvaltning, som kontrollerar cirka 9,8 procent av aktierna och rösterna i SSM, har enligt pressmeddelandet från Amasten uttalat sig positiv till erbjudandet. 

SSM:s styrelse har bildat en oberoende budkommitté för att utvärdera erbjudandet. Den består av fyra oberoende styrelseledamöter. Amastens styrelseordförande Bengt Kjell samt Krister Karlsson, vice vd för SBB, anses inte vara oberoende och ingår därför inte i kommittén. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev