Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Alectachef: Låt riksdagen ta över penningpolitiken

Publicerad: 29 april 2019, 09:51

Hans Sterte är chef för kapitalförvaltning på Alecta.

Foto: Evelina Carborn.

Systemet med en oberoende Riksbanken lämpar sig inte för dagens förhållanden och penningpolitiken bör därför skötas från riksdagen. Det säger Hans Sterte, chef för Alectas kapitalförvaltning till Bloomberg.


Ämnen i artikeln:

AlectaRiksbanken

Systemet med en oberoende Riksbank lämpar sig inte för dagens förhållanden och penningpolitiken bör därför skötas från riksdagen. Det säger Hans Sterte, chef för Alectas kapitalförvaltning till Bloomberg.

Den svenska kronan har haft en mycket svag utveckling de senaste åren, främst till följd av Riksbankens extrema lågräntepolitik.

I förra veckan tappade kronan ytterligare efter att Riksbanken sänkt sin ränteprognos och handlades ner till den lägsta nivån på 17 år mot dollarn. Det är en utveckling som är skadlig för Sverige, enligt Sterte.

– Vår köpkraft eroderas och det är inte hur ett land blir rikt, säger han till Bloomberg.

– I realiteten så är svenska tillgångar till salu. Vi ser det i fastighetsmarknaden där utländska investerare letar fyndköp.

Sterte skulle gärna se högre räntor för att få ner hushållens skulder. Vidare anser han att den förda finanspolitik är för stram och efterlyser fler investeringar för att hålla jämna steg med den snabba befolkningstillväxten.

– Men det är upp till riksdagen att bestämma, säger han. Riksbankens befogenheter borde tas tillbaka av riksdagen så att både finans- och penningpolitik kan skötas därifrån.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

AlectaRiksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.