Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Aktieanalytikern: ”Arnhult tar ordförandeposten i Castellum, men det kommer att kosta”

Publicerad: 11 januari 2021, 14:51

Joakim Bornold är sparekonom och aktieanalytiker på Söderberg & Partners.

Institutionella investerare är tveksamma till det ökande korsägandet i börsens fastighetsbolag – något historien om Arnhults eventuella ordförandeskap i Castellum är ett tydligt tecken på. Det menar aktieanalytikern Joakim Bornold.


Ämnen i artikeln:

CastellumRutger ArnhultIlija BatljanJoakim Bornold

Under mellandagarna kom nyheten att Rutger Arnhult att han lämnar vd-posten i Klövern efter att han föreslagits som ny ordförande i Castellum – ett förslag som inte backades upp av hela valberedningen. 

Läs även: Maktstrid i Castellum - bråda mellandagar för Rutger Arnhult 

Joakim Bornold, sparekonom och aktieanalytiker på Söderberg & Partners, tror att händelserna i Castellum är ett tecken på att allt fler institutionella ägare ställer sig allt mer tveksamma till det ökade korsägandet mellan börsens fastighetsbolag. 

Vad händer i Castellum just nu? 

– Kanske blev Arnhults ordförandeskap droppen som fick bägaren att rinna över. Jag tror att den här frågan bara är början och att fler ägare som fondbolag, pensionsstiftelser med mera kommer ställa högre krav framåt är min gissning.

Arnhults kollega/konkurrent Ilija Batljan uttalar sig i Dagens Industri och kallar agerandet från de två ledamöterna som motsätter sig utnämnandet av Arnhults för lekstuga. Hur ska man tolka det? 

– Illja tycker visserligen om att vara med och ha starka åsikter om det mesta, men det här handlar nog lika mycket om honom själv. Om Arnhult får strålkastarljuset på sig står Ilija näst på tur. Hans bolagsstruktur är minst lika komplicerad och han kommer nog slåss för att slippa åsikter och inblandning från storägarna. Storägare han dock är beroende av för sin tillväxtstrategi.

Påverkar händelserna kring styrelsesammansättningen budstriden kring norska Entra? 

– Nej det tror jag inte. Nu är det stökigt i valberedningen men styrelsens och ledningens arbete med Entrabudet påverkas inte av detta. Inte på kort sikt i alla fall.

Vad är nästa steg i den här historien, tror du? 

– Ja vi får se, jag tror Arnhult tar sin ordförandepost men det kommer kosta. Priset blir att de stora institutionella ägarna kommer lägga mer tid på granskning av det korsvisa ägandet i börsens fastighetsbolag och det kan komma att krympa handlingsfriheten.

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.