Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Akelius vinst 3 miljarder

Publicerad: 24 oktober 2016, 12:21

Pål Ahlsén, Akelius

Foto: Sverrir Thór.

Akelius Residential redovisar ett driftsöverskott om 628 miljoner kronor för det tredje kvartalet, att jämföra med 626 miljoner för motsvarande kvartal ifjol.


Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Akelius Residential redovisar ett driftsöverskott om 628 miljoner kronor för det tredje kvartalet, att jämföra med 626 miljoner för motsvarande kvartal ifjol. Hyresintäkterna har ökat och driftkostnader likaså och överskottsgraden faller därmed, från 57 procent till 55,7 procent. Tack vare kraftigt sänkta räntekostnader stiger förvaltningsresultatet trots stigande administrationskostnader. Kvartalets förvaltningsresultat uppgår till 332 miljoner kronor jämfört med 290 miljoner kronor ifjol.

Värdeförändringsvinsten, vilket ju är av stor betydelse i Akelius affärsmodell, är 2,7 miljarder för kvartalet vilket kan jämföras med 2 miljarder ifjol och resultat före skatt uppgår således till imponerande 3 miljarder kronor för kvartal, en ökning med 915 miljoner från ifjol.

Akelius är idag ett enormt fastighetsbolag och har en balansuppslutning på totalt 80,3 miljarder kronor varav tillgångar (fastigheter) som innehas för försäljning är värda 2,7 miljarder kronor. Dessa fastigheter har man dock redan ingått avtal med Willhem om att sälja för 2,8 miljarder.

I sitt relativt knapphändiga vd-ord skriver vd Pål Ahlsén att bolagets finansiella nyckeltal aldrig har varit starkare. Soliditeten är 46 procent, räntetäckningen 5 gånger räntekostnaderna och belåningsgraden 43 procent. Ett mycket robust fastighetsbolag med andra ord.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.