Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Akelius ökar vinsten på sista raden

Publicerad: 25 April 2016, 12:44

Akelius redovisar ett driftnetto om 547 miljoner kronor för årets första kvartal, en ökning med 25 miljoner jämfört med motsvarande kvartal ifjol. Samtidigt har hyresintäkterna ökat med 71 miljoner kronor och således faller överskottsgraden med cirka en procentenhet till 49 procent.


Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Akelius redovisar ett driftnetto om  547 miljoner kronor för årets första kvartal, en ökning med 25 miljoner jämfört med motsvarande kvartal ifjol. Samtidigt har hyresintäkterna ökat med 71 miljoner kronor och således faller överskottsgraden med cirka en procentenhet till 49 procent. Förvaltningsresultatet faller även det, med 15 miljoner till 190 miljoner kronor för första kvartalet.

Akelius, liksom flera andra bolag som investerar i gamla miljonprogramsbostäder för att renovera dessa, bygger sin affärsmodell till stor del på värdestegringar i fastigheterna efter renoveringar och för första kvartalet bokför man en vinst om 1,5 miljarder kronor från värdeförändringar i fastighetsbeståndet, varav 29 miljoner kronor var realiserad vinst.

Ifjol gjorde man en vinst om 1,1 miljarder i värdeförändringar och den positiva jämförelseeffekten är därför stor men det motverkas till någon del av derivatportföljen där man får en negativ jämförelseeffekt om 116 miljoner kronor. Före skatt gör Akelius en vinst om 1,4 miljarder vilket kan jämföras med 1,2 miljarder för motsvarande kvartal ifjol.

Cirka en tredjedel av Akelius fastighetsbestånd, som vid kvartalsskiftet värderas till 75,1 miljarder kronor men sedan dess har man sålt till Willhem för 5 miljarder, finns i Berlin och Stockholm. Man har tillgångar värda 76 miljarder och ett eget kapital om 31,9 miljarder och således ligger soliditeten på urstarka 41,7 procent. Belåningsgraden är relativt låg jämfört med svenska bolag, 48 procent.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.