Fredag05.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

Akelius närmar sig högre kreditrating

Publicerad: 23 Augusti 2019, 12:11

Akelius redovisar ett oförändrat rörelseresultat i det andra kvartalet och meddelar att belåningsgraden sjunker i rask takt. Det kan hjälpa bolaget att nå sitt mål om ett högre kreditbetyg.


Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Akelius redovisar ett oförändrat rörelseresultat i det andra kvartalet och meddelar att belåningsgraden sjunker i rask takt. Något som hjälper bolaget i jakten på ett högre kreditbetyg.

Hyresintäkterna steg till 124 miljoner euro i det andra kvartalet, upp från 115 miljoner euro under motsvarande period förra året. Rörelseresultatet exklusive värdeförändringar var dock oförändrat på 59 miljoner euro.

Bolaget har redan nu nått målet om en belåningsgrad under 40 procent 2020.

– Med hänsyn till ytterligare försäljningar i München och Hamburg i Tyskland kommer belåningsgraden hamna under 40 procent, skriver vd Pål Ahlsén i rapporten.

Akelius har under året ingått bindande avtal om försäljning samt frånträtt fastigheter för 1,74 miljarder euro. Försäljningspriserna var 15 procent över verkligt värde, vilket indikerar styrka i balansräkningen, skriver bolaget.

Bolaget upprepar även budskapet från i början av månaden att man undersöker möjligheten till publik aktieemission för att stärka balansräkningen ytterligare. Något som ytterligare kan stärka chanserna att höja kreditbetyg från BBB till BBB+. En extra bolagsstämma kommer att hållas i början av september.

Vidare noterar Pål Ahlsén i rapporten att politikerna i Berlin har för avsikt att frysa nuvarande hyresnivåer för de nästkommande fem åren.

– Akelius har följaktligen stoppat uppgraderingar i Berlin, skriver han.

Resultatet före skatt minskade till 65 miljoner euro från 203 miljoner euro. Den främsta orsaken till försämringen var att de positiva värdeförändringarna på förvaltningsfastigheter var lägre i år än förra året. Närmare bestämt 62 miljoner euro jämfört med 179 miljoner euro under det andra kvartalet i fjol.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.