Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Akelius flaggar för kraftigt reducerad personalstyrka

Publicerad: 28 augusti 2020, 10:26

Roger Akelius, ägare av Akelius fastigheter.

Montage: Akelius

Akelius meddelar att antalet anställda kan komma att minskas med 400 personer de kommande åren då sötebrödsdagarna för uppgradering av fastigheter är förbi.


Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

”Marknaden för fastigheter med omfattande renoveringsbehov har förändrats. Akelius bedömer att de goda tiderna för uppgradering av sådana fastigheter är förbi. Akelius kommer därför att minska fokus på fastigheter med omfattande renoveringsbehov för att nå de fastställda finansiella målen”, heter det i ett pressmeddelande.

Bolaget tillägger att det kommer fokusera på nybyggda och uppgraderade fastigheter och att den byggrelaterade teknologiutvecklingen kommer upphöra.

Totalt kan 400 personer behöva lämna till slutet av 2020, vilket motsvarar en möjlig personalminskning från 1 500 till 1 100.

Berlins politiker har beslutade tidigare i år att införa tuffa hyresregleringar för att få stopp på de senaste årens kraftiga hyresökningar. Något som slår mot Akelius affärsmodel, som till stor del går ut på att renovera bostäder och därefter höja hyran.

Läs även: Akelius säger upp personal i Berlin 

Drygt hundratal ombeds lämna bolaget i år

Initialt är 115 anställda inom koncernen berörda och kommer erbjudas att att frivilligt lämna Akelius under 2020. 

Samtidigt kommer nyanställningar och ersättare att reduceras till ett minimum och Akelius uppskattar att normal personalomsättning kommer att innebära en betydande minskning av personalstyrkan intill slutet av 2022.

Totalt kan 400 personer behöva lämna till slutet av 2020, vilket motsvarar en möjlig personalminskning från 1 500 till 1 100.

Läs även: Kronprinsen får Akelius att se rött

”Förändring är utvecklingens pris. Förändringen kommer att förbättra vår långsiktiga prestation. Det är sorgligt när förändring leder till att vi behöver be goda medarbetare att lämna bolaget, skriver Akelius nya vd Ralf Spann i ett pressmeddelande.

Akelius har tagit de första stegen för att initiera förhandlingar med de berörda fackliga organisationerna i relation till en personalneddragning företrädesvis inom byggrelaterad verksamhet och teknologiområdet.

Tar kostnad för att sparar pengar

Förändringarna innebär en omstruktureringskostnad som uppskattar bolaget uppskattar till 13 miljoner euro. Den årliga kostnadsbesparingen motsvarar 42 miljoner euro när programmet är till fullo implementerat i slutet av 2022.

Akelius uppskattar att vakansgraden kommer att sänkas med 50 procent genom att de pågående omfattande uppgraderingarna färdigställs. Det väntas öka intäkterna med 25 miljoner euro. Som en konsekvens kommer vakansen att sjunka ytterligare och intäkterna öka stadigt, skriver bolaget.

Ska dubbla fastighetsbeståndet

Samtidigt sätter Akelius upp ett långsiktigt mål att dubbla fastighetsbeståndet de kommande tio åren.

”Med en stark finansiell ställning och fastigheter i växande storstäder är detta möjligt”, skriver bolaget.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Akelius Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.