Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

Afry laddar för fastighetsomställning i postpandemin efter stabilt andrakvartal

Publicerad: 14 juli 2021, 14:15

Hållbarhet och digitalisering i fokus efter pandemin för Malin Frenning, divisionschef för infrastruktur på Afry. Foto: Afry

Den positiva utvecklingen fortsatte för teknikkonsulten Afry inom de flesta områden i det andra kvartalet. Fastighetssegmentet visar tecken på gradvis förbättring efter pandemin, men många förändringar har satts i rullning det senaste året och nu stundar omställning.

Ämnen i artikeln:

Afry

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Teknikkonsultjätten hade en stark organisk tillväxt och ökad omsättning på knappt 5,2 miljarder kronor efter en fortsatt hög efterfrågan inom samtliga segment under andra kvartalet. 

– Osäkerheten kring pandemins fortsatta förlopp och effekter kvarstår. Vi ser framför allt en ökad efterfrågan inom industrin som drivs av omställningen mot ett mer hållbart samhälle, säger bolagets vd Jonas Gustavsson i rapporten. 

Läs även: Afry rekryterar ny HR-chef från Bonava 

Flera divisioner levererar starka resultat med höga marginaler. Inte minst den inom infrastruktur som trots hård konkurrens har fångat flera offentliga investeringar inom bygg- och transportinfrastruktur i både Norden och Centraleuropa. Fastighetssegmentet uppges visa tecken på gradvis förbättring, men med pandemieffekter som väntas hålla i sig året ut. 

– Det är fastigheter med butiker, köpcentrum, hotell och restauranger som har drabbats mest, säger divisionschefen Malin Frenning till Fastighetsnytt. 

På vilket sätt har branschen tvingats tänka om under pandemin?
– Många har börjat se över sina fastigheter, oavsett om det handlar om utformningen av kontor eller hur lokalerna används. 

Före pandemin nyttjades kontor enligt Avry cirka 11 procent räknat på årsbasis, men det senaste året har siffran sjunkit markant vilket i sin tur har väckt frågor om huruvida fler borde dela på lokaler så att dessa kan nyttjas maximalt. Coworking är en annan lösning som beskrivs vara här för att stanna. 

– Jag tror att fokusen på designade kontor i centrala lägen ökar. Om kontoret mer kommer att vara platsen för möten mellan företagens anställda och kunder är läget och utformningen avgörande, säger Frenning. 

Eftersom e-handeln har ökat det senaste året har även krav på butiksutformning och behov av logistikfastigheter förändrats. 

– Vi kommer att få se fler centralt placerade showrooms, där Ikeas etablering i centrala Stockholm är en av de första.

Läs också: Så ser framtiden ut för fastighetsbranschen post-pandemin 

Ur hållbarhetssynpunkt behövs en mer effektiv och digitaliserad drift och förvaltning, där fastigheter är sammankopplade i en gemensam digital plattform varifrån data även kan delas med staden. 

– Vi ser på samma sätt en ökad digitalisering i byggprocessen, från planering och design till byggnation och dess logistik. De byggbolag som anammar detta blir vinnare.

Ökat återbruk, renoveringsvågen, energirenovering och påskyndandet av klimatdeklarationer är fyra saker som enligt Afry behöver uppmärksammas mer inom hållbar stadsutveckling. 

– Städer och då i första hand de mellanstora städerna, som är morgondagens vinnare, måste utformas för att bli attraktiva för dem som vill bo och verka där. Den attraktiva staden blir den hållbara, säger Malin Frenning. 

Det handlar om att ta fram bra bostäder, service, skolor och platser för rekreation, men också snabb spårbunden trafik till närmaste större stad, elektrifiering av transporter med mera. 

För att möta den ökade efterfrågan som nämns i delårsrapporten så har Afry även gjort tolv viktiga förvärv i år med just digitalisering som en stark drivkraft. Sammantaget har de förvärvade bolagen en årsomsättning på cirka 500 miljoner kronor, vilket är en ökning på cirka 2,6 procent. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev