Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

522 transportmiljarder

Publicerad: 15 Oktober 2012, 09:27

Regeringen har överlämnat propositionen Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem (2012/13:25). Regeringen satsar under nästa planperiod 522 miljarder kronor. Det motsvarar en ökning med närmare 20 procent jämfört med den förra nationella planen för Sveriges transportsystem.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Regeringen föreslår att 86 miljarder kronor av ramen avsätts för drift och underhåll och reinvesteringar av statliga järnvägar och 155 miljarder kronor till drift och underhåll av statliga vägar, inklusive bärighet, tjälsäkring och rekonstruktion av vägar. Dessa resurser ska möjliggöra en upprustning av standarden av det befintliga järnvägssystemet och en höjd ambition för vägunderhållet. Resterande delar av ramen, 281 miljarder kronor, föreslår regeringen ska användas för att utveckla transportsystemet så att det klarar nuvarande och framtida krav på hållbarhet och för att göra det varaktigt robust.

I satsningen ingår bland annat Ostlänken, som möjliggör snabbtåg mellan Stockholm och Linköping och utbyggnad av dubbelspår på delar av sträckan Göteborg-Borås.

För att gruvindustrin ska kunna fortsätta att fungera som tillväxtmotor och jobbgenerator inte minst i Norrland föreslår regeringen investeringar för upprustning av Malmbanan och vägen mellan Pajala och Svappavaara. Sammanlagt investeras cirka 3,5 miljarder kronor åren 2013-2017 i gruvrelaterad infrastruktur.

Vidare har regeringen utsett förhandlingspersoner som ska genomföra förhandlingar om Stockholms läns infrastruktur. Syftet är att åstadkomma en samlad trafiklösning som omfattar en utbyggnad av tunnelbanans blå linje och eventuellt nära anslutande åtgärder i Stockholms östra delar.

Den övervägande delen av utgifterna för utvecklingen av transportinfrastrukturen under planeringsperioden för åren 2014-2025 kommer att finansieras direkt med anslag. Därutöver kan viss alternativ finansiering också bli aktuell till exempel medfinansiering från kommuner, landsting och företag samt brukaravgifter och trängselskatt.

Redaktionen

Källa: regeringen.se

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.