Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Börs

2015 – ett strålande börsår

Publicerad: 22 december 2015, 16:14

Foto: Sverrir Thór

Ett rekordår för nynoteringar på Nasdaqs nordiska börser. Så lyder rubriken i Nasdaqs sammanfattning av 2015, en sammanfattning som kablades ut i form av ett pressmeddelande den 21 december.


Ämnen i artikeln:

FSBXStockholmsbörsen

Ett rekordår för nynoteringar på Nasdaqs nordiska börser. Så lyder rubriken i Nasdaqs sammanfattning av 2015, en sammanfattning som kablades ut i form av ett pressmeddelande den 21 december. Nasdaq driver som bekant Stockholmsbörsen och när man ser tillbaka på 2015 så kan man glädjas åt hela 97 nynoteringar på de nordiska marknaderna – utöver Stockholm så driver Nasdaq börserna i Köpenhamn, Helsingfors och Reykjavík. Den största av dessa noteringar var en fastighetsrelaterad sådan. När Pandox ägare valde att notera 40 procent av bolaget (sett till kapital) lyckades man sälja aktier för 5,5 miljarder kronor.

Pandox ja. Den som köpte aktier i hotellfastighetsbolaget, som 18 juni gjorde comeback på börsen och blev publikt igen efter elva år som ett privatägt bolag, torde kunna vara ganska nöjda när man sammanfattar bolagets första halvår på börsen. Aktien steg nämligen med 38,9 procent under de första sex månaderna, en avkastning på 77,8 procent på årsbasis. Notera att detta är jämfört med bolagets första stängningskurs efter att det noterades. Jämför man istället med teckningskursen i Pandox erbjudande till allmänheten så avkastade aktien under de första sex månaderna 40,4 procent. Olikt många andra bolag som äntrar börsen så var Pandox inte i något större kapitalbehov och hotellfastighetsbolaget emitterade således inga nya aktier. Istället så var det ägarna, holdingbolaget SU-ES, som sålde 40 procent av sitt innehav till investerare på börsen och tog således in 5,5 miljarder kronor.

En avkastning på 77,8 procent på årsbasis kan låta mycket, och det är det. Det är dock inte på nära håll den högsta avkastningen vi har bevittnat på en fastighetsaktie under 2015. Baserat på fastighetsaktiernas stängningskurs den 18 december så var Victoria Park det bolag vars aktier steg, i särklass, mest över året. Bostadsfastighetsbolagets båda stamaktieserier, A- och B-aktier, mer än fördubblades i pris under 2015 och steg med 138,7 respektive 142,3 procent. En viktig bidragande faktor till denna smått fantastiska utveckling för det Malmöbaserade bolagets aktier var ett par mycket positiva värderingar av bankernas aktieanalytiker där i synnerhet Swedbanks starka köprekommendation bidrog. Dessa kom efter att Victoria Park gick ut med att man nu skulle dela ut vinst även för sina stamaktier och Swedbank höjde sin riktkurs för aktien med 30 procent, från 10 kronor till 13 kronor. Marknaden gick dock ännu längre och mot slutet av 2015 handlas aktierna till kurser kring 15-kronorssträcket och A-aktien har till och med handlats över 16 kronor under året.

Balders smått osannlika framgångssaga

Erik Selin

Balders vd, Erik Selin. Foto: Sigurdur J Ólafsson

Ytterligare en framgångssaga under 2015, och när man väger in alla faktorer kanske till och med en ännu större framgångssaga, är Balders utveckling. Går man tillbaka ett par år så kan man bara konstatera att Balder-aktiens utveckling har varit smått osannolik. När undertecknad började arbeta på Fastighetsnytt, och bevaka Balder och andra fastighetsbolag, i februari 2012 så kostade Balders aktie 31,6 kronor. I skrivande stund handlas den på nivåer nära 200 kronor och har således stigit med 517 procent på knappt fyra år. Samtidigt har bolaget vuxit något enormt och för att sätta kursökningen i ett sammanhang kan det nämnas att vid årsskiftet 2011/2012 uppgick Balders balansomslutning till 19 miljarder kronor och bolagets förvaltningsresultat för 2011 uppgick till 455 miljoner kronor. Vid utgången av tredje kvartalet 2015 uppgick balansomslutningen till 46,8 miljarder kronor medan de tre kvartalens förvaltningsresultat var 1,07 miljarder.

Den stora ökningen i bolagets marknadsvärde har alltså en grund i att bolaget har vuxit enormt, och lägg därtill köpet av finska bostadsbolaget Sato, som gör att balansräkningen när Sato har inkluderats kommer att uppgå till 67 miljarder kronor. Därmed blir Balder Sveriges i särklass största börsnoterade fastighetsbolag.

Tabellen visar hur fastighetsbolagens börskurser ändrats under 2015, fram till 18 december, och vi kan se ett antal anmärkningsvärt stora ändringar. Utöver de bolag som redan nämnts sticker Besqab ut med en ökning på 89,1 procent, och Oscar Properties likaså, 85 procent. Andra bolags börskurser har utvecklats betydligt mer sobert men notera dock att det finns en handfull bolag i häradet 30-60 procent vilket även det måste anses vara uppseendeväckande stort.

tabell

Sett som helhet har marknaden utvecklats mycket bra under året och när vi sammanställer index utveckling med 18 december som slutpunkt (en uppdaterad sammanställning kommer efter nyår) kan vi konstatera att Stockholmsbörsens fastighetsindex (OMXREX PI) har stigit med 19,6 procent under året. Med stöd i de historiskt låga räntorna har investerare pumpat in pengar i fastighetsaktier då dessa i regel ger en stabil avkastning, i synnerhet när den enskilt största kostnadsposten – finansnettot – påverkat så direkt och så mycket av ränteläget. Vidare har fastighetsbolagen kunnat sänka sina direktavkastningskrav vid värderingar, något som ger en tydlig effekt på resultat på sista raden och utan tvekan har ökat investerarnas aptit för aktierna.

Det har varit svängigt, som diagrammet visar, och tidigt på året fanns det indikationer på en mycket större uppgång. Facit visar dock att ibland går det upp och ibland går det ner och även om det varit motigt under årets sista dagar så finns det inte mycket som tyder på annat än att 2015 varit ett strålande år på börsen för fastighetsbolagen.

Fastighetsnytts eget aktieindex, FSBX PI, som även inkluderar de byggbolag och tekniska konsulter samt finansiella aktörer med specialinriktining mot fastighetssektorn, har utvecklads på ett liknande sätt men då byggbolagen är påverkas betydligt mer av kortsiktiga konjunktursvackor och oro på börsen så har FSBX inte presterat riktigt lika bra som fastighetsindex mot slutet av året.

”Tribonagate”

Årets händelse på ”fastighetsbörsen” måste anses vara Rutger Arnhults misslyckade försök att ta över Tribona. Arnhult hade över en längre tid samlat på sig aktier i det numera Arlövbaserade logistikfastighetsbolaget via sitt bolag Klövern, där han är storägare och vd, och det verkade under en längre tid ganska uppenbart att han inväntade rätt tidpunkt att köpa upp bolaget. I synnerhet då han i offentliga sammanhang inte varit nådig i sin bedömning av Tribona, som de flesta tolkade som att han försökte ”tala ned” aktien, i det enkla syfte att göra den billigare.

Under september månad kom nyheten att en grupp minoritetsägare i Tribona hade fått nog av Arnhults negativa retorik och vad de ansåg vara hans sätt att som ett erfaret rovdjur försöka försvaga bytet innan nådastöten. Minoritetsägarna begärde en extrastämma i bolaget där två nya styrelseledamöter skulle utses, för att försöka reducera Arnhults inflytande i styrelsen. Samma dag gick styrelsen ut med att ett indikativt bud hade lagts på Tribona men att man ansåg att det inte var ett skäligt bud.

Drygt en vecka senare visade det sig att budgivaren var det av Rutger Arnhult kontrollerade och till Tribona konkurrerade kusinbolaget Corem Property Group som lagt budet. Reaktionerna var kraftiga och budet ansågs av fler än bara Tribonas budkommitté som oskäligt. Turerna kring Tribonaaffären skildrades noggrant på Fastighetsnytt.se under rubriken och de som vill läsa mer om ”Tribonagate” hänvisas dit. För att göra en lång historia kort kan vi dock ”avslöja” att Paulsson-sfärens logistikbolag Catena nu ser ut att ta över Tribona under första kvartalet 2016.

15 nya aktier

Nu är det dags att knyta ihop säcken. Vi har redan konstaterat att 2015 var ett strålande börsår, sett till aktiekursernas utveckling, men det var det även när man ser till antalet nynoteringar. Denna återblick på 2015 inleddes med att det hade varit ett rekordår sett till antalet nynoteringar. 97 nya aktier tillkom på de nordiska börserna under 2015 varav en hel del fastighetsbolag eller -aktier tillkommit på börsen.

Anders Nissen och Christian Ringnes ringer in börshandeln. Foto: Sverrir Thór

Anders Nissen och Christian Ringnes ringer in börshandeln. Foto: Sverrir Thór

Utöver Pandox har två bolag tillkommit på huvudlistan, D. Carnegie & Co. och Oscar Properties, men dessa hade dock båda mellanlandat på First North innan de började spela i högsta ligan. Antalet nya aktier med fastighetsanknytning, både stam- och preferensaktier, på Stockholmsbörsen två marknadsplatser ökade med 15 under året, inklusive Pandox. Det måste anses vara en imponerande stor andel av de 97 bolag som tillkom i hela Norden.

Inte alla som planerat börsnotering lyckades dock ta sig hela vägen i mål och mot slutet av året avtog noteringsfrenesin av fastighetsaktier markant. Huruvida det är ett trendbrott eller enbart en liten svacka får framtiden utvisa.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

FSBXStockholmsbörsen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.