Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Börs

2013 året för sekundära fastighetstillgångar?

Publicerad: 13 Mars 2013, 13:41

Tyskland är investerarnas favoritmål enligt CBRE real estate investor intentions survey som presenterades under MIPIM, intresset för Norden har dock svalnat något. Tillgång till lånat kapital verkar inte oroa lika mycket som tidigare.


Ämnen i artikeln:

CBREMipim

Tyskland är investerarnas favoritmål enligt CBRE real estate investor intentions survey som presenterades under MIPIM, intresset för Norden har dock svalnat något. Tillgång till lånat kapital verkar inte oroa lika mycket som tidigare.

När det gäller transaktionsvolymen 2012 placerade sig Sverige på en fjärdeplats i Europa, för Norden som helhet steg transaktionsvolymen från 14 procent 2011 till 16,5 procent av den totala transaktionsvolymen i Europa 2012. Storbritannien, Tyskland och Frankrike stod tillsammans för 66 procent av transaktionsvolymen.

I CBREs undersökning ställdes frågan om vad som är de största hoten 2013. Noterbart är att tillgången till lånat kapital oroade betydligt färre investerare jämfört med ett år sedan, oron för ett splittrat eurosamarbete har också avtagit. Det alvarligaste hotet, enligt investerarna, är en ekonomisk recession. Dock avser majoriteten av deltagarna i undersökningen att öka sina investeringar 2013 jämfört med föregående år.

De intressantaste marknaderna för investerarna är Tyskland, Storbritannien och Polen, intresset för Norden har svalnat något om man jämför med tidigare undersökningar. Peter Schreppel, CEO Germany, CBRE, ser ett obrutet intresse för den tyska marknaden och pekar på den starka ekonomin som grunden för detta då de flesta investerarna, enligt undersökningen, oroas mest över en möjlig ekonomisk recession i Europa. Något som skulle tala för ett fortsatt intresse även för svenska fastigheter.

En återkommande fråga de senaste två-tre åren har varit när den sekundära marknaden åter skulle locka investerarnas intresse. Under en lång period har prime-fastigheter på kärnmarknader uteslutande varit investerarnas första, och kanske enda val. Yield-gapet är också fortsatt högt, ett vägt medel som CBRE tagit fram för ett antal av de europeiska marknaderna visar en prime yield på 4,8 procent medan yielden för sekundära fastigheter ligger på 8 procent. Dock var det en markant ökning i undersökningen vad gäller investerare som är ute efter bra sekundära produkter, alternativt opportunistiska affärer. Frågan är om intentionerna kommer att resultera i fler transaktioner på den sekundära marknaden 2013?

– Vad som behöver hända är en stabilisering av yield-gapet. Vi ser en del tecken exempelvis på kontorsmarknaden i London där gapet faktiskt minskat. Intresset för sekundära tillgångar kommer också inledningsvis att vara störst på de starkare marknaderna där investerarna kan vara beredda att ta en lite högre risk vad gäller fastigheter, de marknaderna med starka fundamenta, säger Peter Damesick, ordförande EMEA research, CBRE.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

CBREMipim

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.