måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Börs

17 miljarder upp i rök

Publicerad: 24 augusti 2015, 18:06

Måndagen 24 augusti lär komma att finnas i historieböckerna som en av de värsta börsdagarna någonsin.

Ämnen i artikeln:

KinaFSBXStockholmsbörsen

Måndagen 24 augusti lär komma att finnas i historieböckerna som en av de värsta börsdagarna någonsin. I Asien föll börserna skarpt på måndagsmorgonen och i Europa följde de efter. När terminerna i USA sedan indikerade ett skarpt fall vid börsöppningen i New York föll botten ur. Aktierna som ingår i Fastighetsnytts index FSBX-tappade sammanlagt 17 miljarder kronor i marknadsvärde. Orsaken: oro över den ekonomiska utvecklingen i Kina.

Det finns orosmoln över den kinesiska ekonomin. Den har varit överhettad en längre tid och landets aktiemarknad har varit kraftigt övervärderad. När man sedan kopplar detta till att Folkets bank, Kinas nationalbank, valde att devalvera sin valuta ökade osäkerheten om denna världens näst största ekonomis hälsa.

Världens börser har de senaste darrat kraftigt på grund av ovissheten om den kinesika ekonomins tillstånd och darret har nu blivit en kraftig frossa. Stockholmsbörsen föll på måndagen med 4,5 procent och tidvis såg det ut att bli ännu värre, då börsens index i intradagshandeln låg på -6 procent. Fastighetsaktierna följde strömmen och börsens fastighetsindex föll med 4,34 procent.

FSBX, Fastighetsnytt eget aktieindex som omfattar den bredare samhällsbyggnadssektorn, föll med 4,47 procent och därmed är årets uppgång bortblåst. Hittills i år har FSBX PI, prisindex som inte inkluderar utdelning, fallit med 0,11 procent. Vid börsens stängning på fredagen uppgick det sammanlagda marknadsvärdet av de aktier som ingår i FSBX till 400 miljarder kronor men på måndagen uppgick det till 383 miljarder och således gick ett börsvärde om 17 miljarder upp i rök på en dag.

Bland FSBX-aktierna var det endast två som steg i måndagens handel, Catena steg med 0,8 procent och Victoria Park med 0,7 procent. Övriga aktier föll, varav D. Carnegie & Co. och Diös var dagens största förlorare, föll 6,6 procent båda två.

Uppdaterat 25/8 klockan 10:27: Läget på börsen på tisdagen

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev