Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Welandson Kungsledens näst största aktieägare

Publicerad: 31 oktober 2012, 14:24

Kungsledens huvudkontor, Vasagatan 7

När marknadsvärdet på börsnoterade aktiebolag sjunker snabbt och aktieägarna paniksäljer kan det finnas köptillfälle för andra.


Ämnen i artikeln:

Kungsleden Fastigheter

När marknadsvärdet på börsnoterade aktiebolag sjunker snabbt och aktieägarna paniksäljer kan det finnas köptillfälle för andra. Affärsmannen Gösta Welandson såg köptillfälle i Kungsleden och nu har han genom sina bolag Weland Värdepapper AB och Weland Holding AB blivit Kungsledens näst största ägare.

Enligt den aktieägarlista som publicerades på Kungsledens hemsida den 30 september ägde Gösta Welandson då 2,3 miljarder aktier, vilket motsvarade 1,7 procent av kapitalet. Han har nu flaggat för köp av ytterligare närmare fem miljoner aktier, motsvarande 3,56 procent av det totala aktiekapitalet, och i och med det har Welandsons ägande i Kungsleden växt från 2,3 miljoner aktier till 7,2 miljoner aktier. Därmed har han klättrat upp åtskilliga placeringar i aktieägarlistan till andra plats med 5,26 procent av aktiekapitalet. Störst är fortfarande Nordea fonder, givet att man inte har avyttrat en hel del aktier sedan i slutet på september.

Som Fastighetsnytt tidigare rapporterat rasade Kungsledens aktiekurs när bolaget meddelade att man riskerar ytterligare en skattesmäll och att styrelsen valt att slopa utdelning. Bolagets börsvärde sjönk med närmare en fjärdedel och omsättningen var den högsta på åratal. Sannolikt har Welandson samlat ihop sitt ökade innehav över några dagar då den transaktion som tog hans innehav över flaggningsgränsen på 5 procent är daterad 30 oktober. Den dagen var den totala volymen i handeln med Kungsledens aktie dock ”endast” 1,165 miljoner aktier.

I ett kort telefonsamtal med Fastighetsnytt ville Gösta Welandson inte kommentera sitt ägande i Kungsleden.

Enligt Finansinspektionens insynsregister har även tre nyckelpersoner i bolaget köpt aktier i Kungsleden de senaste dagarna. Dessa är styrelseordföranden Håkan Bryngelson samt vd Thomas Erséus och bolagets nytillträdde vice vd Anders Kvist.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Kungsleden Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.