onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Aktiemarknad

Wästbygg till börsen – Arnhult håller hårt i sina aktier

Publicerad: 21 september 2020, 11:42

Bolagets huvudägare M2 Holding, som kontrolleras av fastighetsprofilen Rutger Arnhult, kommer inte att sälja några aktier. Foto: Wästbygg / Klövern

Wästbygg siktar på en notering på Stockholmsbörsen under det fjärde kvartalet i år. Samtidigt meddelas att fokus framöver kommer ligga på det heta segmentet samhällsfastigheter.

Ämnen i artikeln:

Wästbygg

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


”Nasdaq Stockholm har bedömt att Wästbygg uppfyller gällande noteringskrav. Nasdaq Stockholm kommer att godkänna en ansökan om upptagande till handel under förutsättning att vissa villkor uppfylls”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Erbjudandet förväntas omfatta såväl nyemitterade B-aktier som befintliga B-aktier, vilka kommer säljas av Wästbyggs vd och delägare Jörgen Andersson.

– Genom noteringen och det tillskott av kapital som den medför stärker vi nu verksamheten ytterligare, primärt genom att satsa ännu mer på projektutveckling. Stort fokus kommer att läggas på samhällsfastigheter och på att bygga upp en förvaltningsportfölj i vårt nystartade fastighetsbolag Inwita, säger Jörgen Andersson, som varit på bolaget sedan 2003, i en presskommentar. 

Läs även: Framåt för Structor trots pandemin

Inwita, som är inriktat på att äga och förvalta samhällsfastigheter som utvecklas inom bolaget, registrerades i början av 2020.

Rutger Arnhult behåller sin ägarandel

Erbjudandet förväntas omfatta nyemitterade B-aktier om cirka 800 miljoner kronor och befintliga B-aktier om cirka 150 miljoner kronor.

I syfte att täcka eventuell övertilldelning bolaget åtagit sig att emittera ytterligare aktier, motsvarande högst 15 procent av antalet aktier i erbjudandet, eller cirka 143 miljoner kronor.

Om erbjudandet fulltecknas och övertilldelningsoptionen utnyttjas i sin helhet kommer det totala värdet att uppgå till cirka 1 093 miljoner kronor.

Bolagets huvudägare M2 Holding, som kontrolleras av fastighetsprofilen Rutger Arnhult, kommer inte att sälja några aktier. Jörgen Andersson, via Fino Förvaltning AB, kommer att avyttra en del av sitt aktieinnehav, men avser att behålla huvuddelen av sitt befintliga aktieinnehav även efter börsnoteringen.

Vill växa intäkter 10 procent per år

Wästbygg – grundat i Borås 1981 – beskriver sig själva som ”ett väletablerat entreprenad- och projektutvecklingsbolag med tydlig närvaro på de mest expansiva marknaderna i Sverige”.

Bolagets intäkter uppgick till cirka 4 miljarder kronor på rullande tolv månader per den sista juni, i år. Det kan jämföras med 2,8 miljarder kronor under helåret 2017.

Bolaget siktar på att växa intäkterna med 10 procent per år – med beaktande av god lönsamhet

Läs även: NP3 tar in halv miljard i gröna pengar

Rörelseresultatet (IFRS) uppgick till 228 miljoner kronor på rullande tolv, upp från 91 miljoner helåret 2017.

Bolaget har som mål att uppnå en långsiktig rörelsemarginal (EBIT) överstigande 6 procent.

– I kombination med sunda värderingar och ett stort hållbarhetsfokus är bolaget väl rustat för ytterligare tillväxt, där en stark organisation, en beprövad affärsmodell och god finansiell ställning är fundament. Med detta som bas finns goda möjligheter att skapa aktieägarvärde, säger Cecilia Marlow, styrelseordförande i Wästbygg, i ett pressmeddelande.

 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev