Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Vd:n på Offentliga Hus: Efterfrågan på samhällsfastigheter inte påverkad av corona

Publicerad: 7 september 2020, 14:04

Fredrik Brodin, vd på Offentliga hus.

Foto: Offentliga Hus

Efterfrågan på samhällsfastigheter har inte stannat av på grund av coronaepidemin. Tvärtom stiger priserna, bland annat till följd av förväntat stabila kassaflöden. Det säger Fredrik Brodin, vd för börsaktuella Offentliga Hus till Fastighetsnytt.


Ämnen i artikeln:

Offentliga Hus

Brodins kommentar följer på en fråga om transaktionsmarknaden.

– Transaktionsmarknaden fungerar bra och har även fungerat bra under corona. Framförallt har efterfrågan på samhällsfastigheter och fastigheter med hyresbostäder haft en fortsatt hög efterfrågan och stabil prisutveckling. Det är fortfarande, tycker vi, positiv prisutveckling i de två segmenten, säger Brodin till Fastighetsnytt.

Att kassaflödena anses vara stabila för samhällsfastigheter hänger samman med att de brukar finansieras av det offentliga. Kommuner och andra offentliga verksamheter påverkas inte i någon större utsträckning av konjunkturen.   

Läs även: ”Räkna med fler internationella aktörer inom samhällsfastigheter”

Efterfrågan kommer bland annat från pensionsbolag och fastighetsbolag. Även Offentliga Hus har varit aktiva på marknaden och köpt samhällsfastigheter.

– Vi har själva gjort transaktioner för 2,5 miljarder under 2020, och kommer fortsätta, säger Brodin. 

Brodin pekar även på att andelen äldre och yngre ökar i befolkningen, vilket gör att behovet av till exempel äldreboenden och skolor ökar över tid. Offentliga Hus verksamhet vilar på de tre benen skola, vård och omsorg, samt lokaler för kommunal förvaltning.

På väg mot börsen

Bolaget, som planerar att börsnoteras i oktober, publicerade nyligen nya finansiella och operationella mål. Ett av dessa är att substansvärdet (EPRA NAV) ska växa med i genomsnitt 20 procent per år. För att nå sina mål kommer bolaget fortsätta att köpa fastigheter. 

Enligt delårsrapporten för det andra kvartalet så ligger fastighetsvärdet på 7,4 miljarder kronor. Siffran har dock stigit sedan dess.

– Procentuellt sett tror jag vi kommer ha en stabil och hög tillväxt de kommande åren. Vi är ett relativt litet bolag, efter kommunicerade förvärv har vi en balansräkning på cirka 9 miljarder. Om vi skulle köpa för 3-4 miljarder om året så blir det en hög procentuell tillväxt, säger Brodin.

Bolaget köper fastigheter från 30 miljoner kronor och uppåt. Den vanligaste affären storleksmässigt är enligt Brodin 100-150 miljoner kronor men det finns inga begränsningar uppåt så miljardaffärer kan också bli aktuella om sådana möjligheter yppar sig. 

Läs även: Startar nytt bolag – siktar på börsen

Bolagets projektutvecklingsverksamhet kan även den komma att växa framöver. 

– Den kommer att öka men vi kommer alltid vara ett bolag där huvudfokus ligger på att äga och förvalta kassaflödesgenererande samhällsfastigheter, säger Brodin. 

Offentliga Hus, vars hyresgäster i hög grad finansieras av offentliga medel, har inte märkt av någon nämnvärd negativ effekt av coronaepidemin. 

– Intäktsströmmar är stabila och har inte påverkats av corona. Vi kan inte spåra några hyresförluster. Vi har kanske någon personalrestaurang som har fått någon månads rabatt, säger Brodin.

Banker mer kräsna

Enligt Brodin går det fortsatt bra att låna från bankerna. Han avser då bottenlån med pantbrev.  

– Där ser vi fortsatt att det finns en bra tillgång på kapital hos de svenska bankerna, givet att man har fastigheter som utvisar bra och stabila kassaflöden. Jag uppfattar det som att bankerna har blivit lite mer selektiva hur det lånar ut pengar men där gynnas vi av situationen genom att vi har bra och stabila kassaflöden i de fastigheter som vi äger, säger Brodin.

Vid sidan av banklån så brukar fastighetsbolag ofta finansiera sig genom att ge ut företagsobligationer. Det är något som Offentliga Hus också gjort och kommer fortsätta med. I våras drabbades dock marknaden för den finansieringsformen av en viss frossa till följd av coronaviruset, men situationen har förbättrats sedan dess.

– Vi nästan tillbaka på lika bra nivå som vi var i feb 2020, så det finns en fungerande bondmarknad, säger Brodin.

Jobbar mot investment grade

Ett av bolagets uppdaterade operationella mål är att uppnå kreditbetyget investment grade inom tre år. Syftet är att få ner lånekostnaden. Kreditratingen är sedan ett år tillbaka BB–, vilket är några snäpp under investment grade.

– Vi jobbar metodiskt mot att förbättra vår rating. Den är beroende av kvalitén på våra fastigheter och våra hyresgäster, våra kassaflöden, våra finansiella nyckeltal, vår belåningsgrad, balansräkningens storlek och så vidare, säger Brodin.

I kvartalsrapporten gjorde han bedömningen att bolagets starka tillväxt parat med bättre finansiella nyckeltal snabbt kommer förbättra ratingen. 

– Vår bedömning är att vår starka tillväxt ihop med bättre finansiella nyckeltal snabbt förbättrar vår rating, skrev Brodin i den senaste kvartalsrapporten.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Offentliga Hus

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.