Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Varnar för ras i fastighetsaktier

Publicerad: 11 oktober 2016, 07:36

Fastighetsaktierna fortsätter falla på börsen på tisdagen, mer än övriga börsen. I skrivande stund har fastighetsindex fallit med 0,7 procent medan som börsens huvudindex fallit med 0,3 procent. Samtidigt har amerikanska storbanken Morgan Stanley publicerat en analys som där man enligt Nyhetsbyrån Direkt varnar för ett potentiellt ras för svenska fastighetsaktier.


Ämnen i artikeln:

Morgan StanleyStockholmsbörsen

Fastighetsaktierna fortsätter falla på börsen på tisdagen, mer än övriga börsen. I skrivande stund har fastighetsindex fallit med 0,7 procent medan som börsens huvudindex fallit med 0,3 procent. Samtidigt har amerikanska storbanken Morgan Stanley publicerat en analys som där man enligt Nyhetsbyrån Direkt varnar för ett potentiellt ras för svenska fastighetsaktier, bland annat på grund av en avmattning på bostadsmarknaden.

”Vi tittar på potentiella drivkrafter för en vändning till ‘risk off’. Vi bekymrar oss över en avmattning på bostadsmarknaden (som skönjdes under det andra kvartalet), stigande politiska risker på grund av immigration och att stigande obligationsräntor ska minska investerares intresse för marknader som sett en stark ökning i tillgångspriser,” skriver Morgan Stanley i sin analys, enligt Direkt.

Vidare påpekar man att den svenska fastighetssektorn är cyklisk och med en relativt hög belåningsgrad samtidigt som upplåningen är förhållandevis kortsiktig.

”Vi noterar samtidigt att en avmattning i BNP-tillväxten (som skedde tidigare i år) tenderar att sammanfalla med lägre hyresnivåer på kontor,” skriver Morgan Stanley i sin analys.

En potentiell riskfaktor är den expansiva penningpolitiken. Börjar den stramas åt så är fastighetssektorn exponerad.

Morgan Stanley rekommenderar investerare att balansera viktningen av Castellum och Pandox i sina portföljer och att undervikta Fabege, skriver Direkt.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.