lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Aktiemarknad

USA äger mest av svenska fastighetsaktier

Publicerad: 27 mars 2017, 04:46

Foto: Wikipedia.

Bank of Botswana i all ära. Det land som, enligt Fastighetsnytts sammanställning av ägarsiffror från ägartjänsten Holdings, äger i särklass mest i svenska fastighetsaktier är USA.

Ämnen i artikeln:

Det pratas omFastighetsaktierUSA

Bank of Botswana i all ära. Det land som, enligt Fastighetsnytts sammanställning av ägarsiffror från ägartjänsten Holdings, äger i särklass mest i svenska fastighetsaktier är USA. Bland de börsnoterade fastighetsaktierna, det vill säga de aktier som ingår i börsen fastighetsindex, står aktörer registrerade i USA för 6,4 procent. Det innebär att av de närmare 350 miljarder som fastighetsaktierna har i samlat marknadsvärde ägs drygt 20 miljarder av amerikanska företag och fonder.

Det finns dessutom ett mörkertal då exempelvis Vega Holding, som äger majoriteten av aktierna i D. Carnegie & Co., är ett helägt dotterbolag till Blackstone som är ett amerikanskt bolag. Ändrar vi landsbeteckningen på Vega till USA blir det samlade amerikanska innehavet 6,8 procent. Vega är säkerligen inte det enda dotterbolaget till amerikanska fonder som är registrerat utanför USA men samtidigt ska vi ha i åtanke att en del av det kapital som förvaltas av Blackstone och Blackrock, och vad de nu heter alla dessa kapitalförvaltare, inte är amerikanskt i grunden.

Det utland som står för näst störst del av ägandet i svenska fastighetsbolag är sedan Norge, 2,6 procent, tätt följt av Storbritannien, 2,3 procent.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev