Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Aktiemarknad

Tunga bolag backat mest i juni

Publicerad: 27 Juni 2013, 12:34

Foto: Sverrir Thór

Catena har visat bäst prisutveckling av de börsnoterade svenska fastighetsbolagen under årets första halva.


Ämnen i artikeln:

OMX

Catena har visat bäst prisutveckling av de börsnoterade svenska fastighetsbolagen under årets första halva. Det visar en sammanställning Fastighetsnytt har gjort, med två handelsdagar kvar före halvårsskiftet.

När Stockholmsbörsen slog igen portarna onsdagen 26 juni kostade en Catenaaktie 85 kronor vilket är 22 kronor mer än vad den kostade vid årsskiftet. Således har aktien stigit med 34,9 procent vilket är 1,6 procentenheter mer är Fast Partner som under första halvåret stigit med 33,3 procent, från 57 kronor till 76 kronor. Balder, som långt in på halvåret hade stigit mest i pris av alla fastighetsbolag, har backat en del de senaste veckorna – likt en hel del andra bolag.

Man behöver inte gå längre tillbaka än till sista maj för att se att Balder var just då den aktie som hade stigit mest, med 41,4 procent sedan årsskiftet. Under juni har Balder dock backat med 8,4 procent. Faktum är att i princip alla fastighetsaktier, med tre undantag, har sjunkit i pris under juni. De tre undantagen är Catena, Sagax A och Tribona. Det sistnämnda bolaget har dock sedan börsnoteringen 21 maj sjunkit en aning i pris.

En annan intressant trend är att de bolag som väger mest i börsen fastighetsindex är just de som har sjunkit mest under juni. Utöver Balder är det Castellum, Fabege, Hufvudstaden A och Atrium Ljungberg som har sjunkit mest av alla, följt av fler tungviktare som Kungsleden, Wallenstam och Wihlborgs. Det i sin tur förklarar varför fastighetsindex fallit aningen mer än både generalindex och OMX S30-index som mäter de 30 mest omsatta bolagens prisutveckling.

Notera att Sagax  i början på april genomförde en split i sin A-aktie och i denna beräkning har man räknat utifrån kursen efter spliten. Prisutvecklingen för Sagax A  är således inte från årskiftet.

Tabell

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

OMX

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.