Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Aktiemarknad

Tolv fastighetsaktier blankats under första kvartalet

Publicerad: 10 Augusti 2015, 14:55

De senaste åren har de svenska fastighetsaktier åtnjutit en mycket fördelaktig prisutveckling och även om utvecklingen har varit i det närmaste vertikal sedan slutet på första kvartalet 2015 har fastighetsaktierna i regel gett sina ägare en stabil avkastning över en längre tid.


De senaste åren har de svenska fastighetsaktier åtnjutit en mycket fördelaktig prisutveckling och även om utvecklingen har varit i det närmaste vertikal sedan slutet på första kvartalet 2015 har fastighetsaktierna i regel gett sina ägare en stabil avkastning över en längre tid. Det har till och med funnits indikationer på att aktierna varit övervärderade och en sådan indikation är blankning av fastighetsaktier.

Som Fastighetsnytt har kunnat rapportera har utländska hedgefonder och kapitalförvaltare fått upp ögonen för svenska fastighetsaktier i syfte att blanka dem. Det har dock varit i en ganska begränsad omfattning och oftast har det rört sig om ett eller ett par bolag åt gången. En sammanställning som Fastighetsnytt har gjort på siffror från Finansinspektionen avslöjar dock antalet år betydligt större. Vid halvårsskiftet hade nästan hälften av de 25 aktier som ingår i Stockholmsbörsens fastighetsindex, OMX Stockholm Real Estate, blankats. Störst är blankningen i JM, där korta positioner om sammanlagt 2,1 procent av kapitalet hade tagits vid halvårsskiftet.

Vad är blankning?
Blankning i sin enklaste form innebär att man lånar en tillgång och säljer den, i syfte att sedan köpa den billigare vid ett senare tillfälle och lämna tillbaka. Då gör man vinst på mellanskillnaden. Säg till exempel att en aktie i bolag A kostar 100 kronor och att investerare X är övertygad om att bolag A är övervärderat av marknaden och att aktien på en vecka kommer att falla i kurs med 5 kronor. Då kan investerare X låna 100 aktier i bolag A av investerare Y och sälja dem för 100 kronor. Ifall hans bedömning att aktiens kurs faller med 5 procent kan han när aktien fallit köpa tillbaka de aktier han sålt för 95 kronor en vecka senare och lämna tillbaka dem till investerare Y. Han har då gjort en vinst om 5 x 100 = 500 kronor.

JM före Kungsleden och Wihlborgs
Alla korta positioner som överskrider 0,2 procent av kapitalet måste enligt lag inrapporteras till Finansinspektionen som dagligen uppdaterar sitt offentliga blankningsregister på webben. Myndigheten publicerar dock endast korta positioner överskridande 0,5 procent vilket ger upphov till det mörkertal som nämndes ovan. Fastighetsnytt har från Finansinspektionen begärt information om alla korta positioner i de 25 bolag som är noterade på Stockholmsbörsens huvudlista och ingår i börsens fastighetsindex. En sammanställning av denna information visar att JM, Kungsleden (1,85 procent), och Wihlborgs (0,98 procent) är de bolag som blankats mest under kvartalet. Vilka övriga bolag som blankats och hur stor den sammanlagda korta positionen var vid halvårsskiftet framgår av tabellen. Notera att sedan sista juni har FI på sin lista över korta positioner överstigande 0,5 procent publicerat

Vilka är det då som blankar de svenska fastighetsaktierna? Enligt den information Fastighetsnytt har erhållit från rör det sig uteslutande om utländska hedgefonder och kapitalförvaltare. Bland de mest kända namnen återfinns storbankerna JP Morgan och Macquaries kapitalförvaltning.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.