Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Tillit till verkligt värde borde ha gett stabilare börskurser

Publicerad: 31 maj 2010, 22:00

"…om placerarna hade trott på de värden som låg i bolagen, skulle naturligtvis svängningarna i kurserna de senaste tre åren ha varit betydligt lägre." Peter Malmqvist Tillit till verkligt värde borde ha gett stabilare börskurser Det finns ingen bransch på börsen för vilken IFRS har lika genomgripande effekter som fastigheter. Under ett seminarium som Fastighetsnytt arrangerade under tisdagen diskuterade några av landets främsta experter hur redovisningsregelverket fungerat under de senaste årens finansiella turbulens. Det verkar inte bli något toppbetyg, men man kan konstatera att IFRS är här för att stanna…


Ämnen i artikeln:

Bo NordlundPeter MalmqvistIFRS

Källa: Fastighetsnytts seminarium ”Från transaktionsrekord till finanskris” om IFRS.

Tillit till verkligt värde borde ha gett stabilare börskurser

Det finns ingen bransch på börsen för vilken IFRS har lika genomgripande effekter som fastigheter. Under ett seminarium som Fastighetsnytt arrangerade under tisdagen diskuterade några av landets främsta experter hur redovisningsregelverket fungerat under de senaste årens finansiella turbulens. Det verkar inte bli något toppbetyg, men man kan konstatera att IFRS är här för att stanna.

Bo Nordlund, Peter Malmqvist

Seminariets moderator, och Fastighetsnytts krönikör, Peter Malmqvist som är ordförande i Sveriges Finansanalytikers Förening menar att de verkliga värden som redovisats inte verkar ha övertygat när man summerar de senaste krispåverkade åren.

– Tittar man på värderingarna av fastighetsbolagen på börsen kan man konstatera att börskurserna som grupp inte verkar ha någon större koppling till det framräknade substansvärdet i bolagen. Mot den bakgrunden kan man väl säga att IFRS inte har hanterat krisen särskilt bra, för om IFRS hade varit styrande för kurserna, och om placerarna hade trott på de värden som låg i bolagen, skulle naturligtvis svängningarna i kurserna de senaste tre åren ha varit betydligt lägre, säger Peter Malmqvist.

Problemen med refinansiering mindre än befarat

Enligt Jonas Lindholm, som är ansvarig för Nordeuropa på tyska Aareal Bank, har läget på finansmarknaden förbättrats stadigt sedan krisen var som djupast i november och december 2008. Det innebär sannolikt att refinansiering av lån inte kommer att bli ett lika stort problem som många trodde för bara ett år sedan. När det gäller IFRS är han inte imponerad.

– Jag ogillar de här reglerna i högsta grad. Först bidrar IFRS till att blåsa upp värdena under ett antal år och sedan när marknaden vänder pressar de istället ner dem i helt fel läge, säger Jonas Lindholm.

IFRS här för att stanna

Även Ingemar Rindstig, som är chef för Ernst & Young Real Estate, har kritiska synpunkter på IFRS. Han är till exempel mycket kritisk till reglerna kring uppskjuten skatt och anser dessutom att IFRS i alltför hög grad har blivit en fråga för mycket högt specialiserade experter. Istället anser han att det borde vara investerare och analytiker som har initiativet. På det hela taget anser han dock att regelverket fyller den funktion som det var tänkt för.

– Det finns de som har uttalat sig negativt om IFRS, men man kan konstatera att reglerna kommer att finnas kvar och när det gäller fastighetsbolagens rapporter har det överlag blivit bättre med IFRS, inte minst i form av ökad transparens, säger Ingemar Rindstig.

Viss begreppsförvirring

Diskussioner kring IFRS innebär alltid viss begreppsexercis. Det finns till exempel ingen skillnad mellan marknadsvärde och verkligt värde. Det påpekar redovisningsexperten, KPMG-medarbetaren och teknologie doktorn Bo Nordlund och tycker sig finna en hel del förvirring när det gäller kommunikationen av verkligt värde.

– Det ledningen ska verkställa i redovisningen är vad marknaden tycker och ingenting annat, säger Bo Nordlund.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.