Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Svenska Handelsfastigheter lägger miljardbud på Tre Kronor

Publicerad: 13 april 2021, 13:13

Svenska Handelsfastigheters vd Lennart Sten tror att Tre Kronors fastighetsbestånd skulle stärka bolaget ytterligare

Svenska Handelsfastigheter lägger ett bud på Tre Kronor som värderar det First North-noterade bolaget till knappt 1,6 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Svenska HandelsfastigheterTre Kronor Property Investment

Tre Kronor är som ett fastighetsbolag inriktat på välbelägna fastigheter med hög andel livsmedel och samhällsservice i Norden. Svenska Handelsfastigheter bedömer att Tre Kronors portfölj av handelsfastigheter skulle komplettera och bredda bolagets befintliga bestånd. 

”Vi har följt Tre Kronor under lång tid och tycker att bolaget skapat en attraktiv portfölj av handelsfastigheter som passar väl in i vår långsiktiga strategi att förvalta, utveckla och skapa attraktiva handelsplatser. Ett förvärv av Tre Kronor skulle stärka vår position inom handelsfastigheter ytterligare”, säger Svenska Handelsfastigheters vd Lennart Sten i en kommentar.

Svenska Handelsfastigheter bjuder 151 kronor per aktie, vilket innebär en premie om 12 procent jämfört med stängningskursen på måndagen. Totalt sett motsvarar budet ett värde om 1 552 miljoner kronor. 

Jämfört med Tre Kronors substansvärde (EPRA NAV) per 31 december 2020 om 141,4 kronor motsvarar budet en premie om 7 procent. Aktien handlas på tisdagen kring budnivån 151 kronor. 

Citifa AB (som ägs av Olof Andersson, Jan Barchan och Mats Cederholm), har åtagit sig att lämna in sammanlagt 982 644 aktier, vilket motsvarar cirka 9,6 procent av bolaget. Åtagandet är villkorat av att konkurrerande bud inte lämnas med ett högre pris.

Länsförsäkringar Fondförvaltning, som kontrollerar 7,9 procent av aktierna och rösterna i Tre Kronor, liksom Danske Invest (1,8 procent) och Carnegie Fonder (1,2 procent), har uttryckt sin avsikt att acceptera erbjudandet.

Budet är villkorat av en acceptansgrad på mer än 90 procent av det totala antalet utestående aktier i Tre Kronor. Acceptperioden väntas inledas 19 april.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.