Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

SSM ställer sig bakom Amastens bud

Publicerad: 19 november 2020, 14:05

Ett av SSM:s projekt.

Foto: SSM

SSM:s oberoende budkommitté tycker att Amastens bud på bolaget är aningen snålt men bedömer ändå att det är bäst för ägarna att acceptera budet.


Ämnen i artikeln:

SSMAmasten Fastigheter

”De oberoende styrelseledamöterna anser att fördelarna med att acceptera erbjudandet överväger trots att erbjudandet inte fullt ut bedöms reflektera bolagets långsiktiga värdepotential”, skriver SSM i ett pressmeddelande. 

I utlåtandet noteras att SSM till följd av den svåra bostadsmarknaden från 2017 och framåt redovisat svagare resultat och även haft svårare att ordna finansiering. En rad åtgärder har vidtagits för att räta upp situationen men ett sammanslaget bolag bedöms ha bättre möjligheter att hantera situationen. 

”Kommittén ser också på sikt en värdepotential i aktien som överstiger vederlaget i erbjudandet. Framtiden är dock alltid förknippad med osäkerhet och kommittén anser att det vore positivt för bolaget att ett långsiktigt och finansiellt starkt fastighetsbolag blir ägare till SSM”, skriver kommittén.

Läs även: Amasten lägger bud på SSM 

Vidare noterar kommittén att det redan i nuläget står klart att Amasten kontrollerar uppemot 85 procent aktierna. Det innebär att aktieägare som inte accepterar kommer bli sittandes med en aktie som kan vara svår att köpa eller sälja på marknaden.

Den höga anslutningsgraden till Amastens bud innebär enligt utlåtandet att ett konkurrerande bud från en utomstående part är osannolikt.

Amastens meddelade den 14 oktober att man bjuder 1,20 nya stamaktier i Amasten för varje befintlig SSM-aktie.

SBB och Gösta Welandson med bolag, som innehar motsvarande omkring 29,6 procent respektive 15,8 procent av samtliga aktier i SSM, har oåterkalleligen åtagit sig att acceptera budet. Dessa åtaganden motsvarar omkring 45,4 procent av aktierna i SSM, vilket tillsammans med Amastens innehav, om 29,6 procent motsvarar omkring 75 procent av samtliga aktier i SSM.

Läs även: Höjvall: SSM:s planer matchar Amasten väl

Dessutom har Länsförsäkringar Fondförvaltning, som kontrollerar cirka 9,8 procent av samtliga aktier i SSM uttalat sig positiv till budet, men har inte genom avtal eller på annat sätt förbundit sig att acceptera detsamma.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SSMAmasten Fastigheter

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.