Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Aktiemarknad

Skanska drar in utdelningen

Publicerad: 26 mars 2020, 15:02

Skanska är den senaste i raden av flera byggbolag som ändrar utdelningen på grund av osäkerheten som följt av coronaviruset.


Ämnen i artikeln:

Skanska

Under torsdagen höll Skanska sin årsstämma. Där beslutades att den tidigare föreslagna utdelningen på 6,25 kronor per aktie ska ställas in.

I ett pressmeddelande skriver Skanska att koncernen har en stark balansräkning med god likviditet och väl tilltagna outnyttjade kreditlöften samt att styrelsen har ambitionen, om förutsättningarna medger, att under hösten kalla till en extra bolagsstämma för beslut om utdelning.

Förra året sänkte Skanska utdelningen från 8,25 till 6 kronor per aktie. För 2019 föreslogs återigen en höjning till 6,25 kronor.

Många ändrar utdelning

Under veckan har även NCC, Peab och JM meddelat förändringar i tidigare föreslagna utdelningar.

Under 2018 halverade NCC sin utdelning från 8 till 4 kronor per aktie. Med 2019 års bokslut presenterade bolaget återigen en höjning, denna gång till 5 kronor uppdelat på två gånger under året. Under måndagen meddelade dock NCC att man reviderar förslaget till årsstämman och halverar den föreslagna utdelningen till 2,5 kronor per aktie som ska delas ut under våren. Om förutsättningarna medger kommer styrelsen dock att kalla till en extra bolagsstämma för att besluta om en andra utdelning.

Bolagsutdelning får vänta

Peab hade planer på att dela ut ett nybildat fastighetsbolag med bolagets helägda kommersiella fastigheter och en del bostäder.

Denna extrautdelning läggs nu på is och kommer inte att komma upp till beslut under årsstämman i maj. Dessutom kommer Peab att använda tiden fram till dess att kallelsen ska skickas ut för att utvärdera den ordinarie kontantutdelningen på 4,20 kronor per aktie.

Halverar summan

För 2019 föreslog JM en höjning av utdelningen med 50 öre per aktie, till totalt 12,50 kronor.

Nu har ett reviderat förslag lagts om att enbart dela ut halva summan, 6,25 kronor per aktie. Åtminstone till en början. Intentionen är att senare dela ut resten.

 

Anders Siljevall

Reporter

anders.siljevall@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Skanska

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News