onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Aktiemarknad

SBB:s försäljning möjliggör BBB+ rating nästa år

Publicerad: 30 november 2022, 09:48

Foto: Philip Wallin

SBB:s försäljning av en 49-procentig andel av portföljen inom social infrastruktur är en "fantastisk" affär som visar den stora efterfrågan som finns på bolagets tillgångar. Det säger SBB:s vd Ilija Batljan till Nyhetsbyrån Direkt.

Ämnen i artikeln:

SvepetSBB Fastigheter

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


Han anser att bolaget i och med onsdagens affär har gjort vad som behövt göras för att SBB ska få en stark finansiell ställning.

"Den här affären leder till en kraftig minskning av vår belåningsgrad och ger oss en stark möjlighet att kunna fortsätta växa under nästa år", säger Ilija Batljan.

SBB:s belåningsgrad ska enligt onsdagens besked sänkas till cirka 42,4 procent. Enligt Ilija Batljan kommer den nivån att nås under 2023.

"Det är den effekten som blir på belåningsgraden, det är den direkta effekten av affären", säger han.

Vad gäller SBB:s uttalade mål om ett kreditbetyg på BBB+ anser Ilija Batljan att det målet är fullt realistiskt och att dagens affär är ett steg i den riktningen.

"Affären sätter oss i en position där vi kan nå en BBB+ rating under nästa år", säger han.

Den tidigare avsiktsförklaringen från den 8 september i år, där SBB skulle avyttra en fastighetsportfölj till ett överenskommet fastighetsvärde på cirka 9 miljarder kronor, har avbrutits i och med onsdagens avtal. Ilija Batljan vill inte kommentera i vilken mån det kan ha funnits överlappande innehåll i den affären och onsdagens affär, utan konstaterar bara att den tidigare avsiktsförklaringen nu har brutits.

Finns det någon möjlighet att den affären, eller delar av den, kan genomföras längre fram?

"Vi har jobbat med den andra affären under lång tid och fattat beslut att avbryta den. Men vi har genomfört omfattande försäljningar det här året i en marknad där det genomförts få affärer, vilket visar den stora likviditet som finns i vår portfölj. Med den här försäljningen räknar vi med att vi sedan vår senaste rapport landar på en likviditetseffekt på cirka 13 miljarder", säger Ilija Batljan.

SBB-aktien var upp 6 procent på Stockholmsbörsen på onsdagsförmiddagen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev