fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Aktiemarknad

SBB riskerar sänkt kreditbetyg

Publicerad: 4 juli 2023, 06:12

Foto: Björn Rundström

Kreditvärderingsinstitutet Fitch har placerat SBB:s kreditbetyg BB+ under en så kallad Rating Watch Negative, vilket innebär en bevakning för en eventuell sänkning. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetFitchSBB Fastigheter

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


SBB kreditbetyg var tidigare BB+, med negativa utsikter.

"Rating Watch Negative" reflekterar en ökad finansieringsrisk, och en risk kring genomförandet med att få in intäkter från avyttringar, vilket har försvårats av att vissa obligationsägare har hävdat att det kan bryta mot kovenanterna, skriver kreditvärderingsinstitutet.

"Fitch beräknar att SBB:s befintliga likviditet täcker planerade återbetalningar av lån under de kommande tolv månaderna", skriver Fitch.

För att täcka låneförfall under de kommande 12-24 månaderna på omkring 17,7 miljarder kronor är SBB beroende av att få in intäkter från avyttringar, konstaterar Fitch.

SBB-ledningen har aviserat planer på att slutföra avyttringen av Educo i slutet av juli, vilket enligt Fitch därmed skulle minska bolagets finansiella risk avsevärt.

Fitch räknar med att ta bort sin bevakning "Rating Watch Negative" förutsatt att SBB:s skuldrefinansieringsrisk i slutet av augusti 2023 har minskat avsevärt, heter det i pressmeddelandet.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev